<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

'Itämaistyyliseltä' kahvi- tai teetarjottimelta ei löydy voileipiä, voileipäkakkuja eikä muutakaan suomalaisille tuttua suolaista 'kastettavaa'. Melkeinpä ainoana ei-makeana purtavana löytyy pienet usein seesaminsiemenillä päällystetyt renkaat. Ne näyttävät samanlaisilta jokapuolella Lähi-Itää ja niitä kutsutaan kaakeiksi.

Ne voi valmistaa joko hiiva- tai leivinjauhekohotteisesta taikinasta ja mausteina käytetään usein anista, fenkolia tai kuminaa, mutta voi jättää myös maustamatta.

Valitsin taikinaksi taas hiivataikinan, koska mielestäni hiivataikinalla onnistuu paremmin. Näpertämistä näissä minirinkilöissä kyllä riittää.

 

Aineet:  

½ kg vehnäjauhoja

150g pehmeää margariiniä

4 rkl ruokaöljyä

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />20 g hiivaa

1 tl sokeria

1 lasi vettä

3 rkl kevyesti paahdettuja seesaminsiemeniä

1 tl karkeasti jauhettua kuminaa, fenkolia tai anista (tai sekoitusta)

1 tl jauhettua mahlabinsiemeniä

1 tl suolaa

 

-voiteluun 1 keltuainen ja 2 rkl vettä

-sirotteluun seesaminsiemeniä (tai nigellaa tai unikonsiemeniä)

 

Sekoita hiiva ja sokeri lasilliseen lämmintä vettä ja anna seisoa 5-10 minuuttia.

Sekoita jauhot, margariini + suola ja lisää hiivaseos vähitellen samalla käsin vaivaten. Lisää öljy, seesaminsiemenet sekä mausteet ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Taikinan ei tarvitse varsinaisesti kohota, mutta anna sen levätä 10-15 minuuttia.

Leikkaa taikinapallo kahteen osaan. Jätä toinen osa lepäämään ja leikkaa toisesta pieni pala ja kierrä se leivinalustalla pitkäksi noin lyijykynän paksuiseksi nauhaksi. Leikkaa nauha 8 sentin pätkiksi ja kierrä pätkät renkaiksi.

 

Peitä uunipelli leivinpaperilla ja sirottele pellille seesaminsiemeniä. Järjestele renkaat pellille, voitele kananmunalla ja sirottele myös päälle seesaminsiemeniä.

Paita 200+ asteessa 15-20 minuuttia, kunnes saavat ruskean värin.

Tarjoa makean teen kanssa. 

 

205461.jpg