<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kun sateet alkavat ja talvinen synkkyys ja koleus saa mielen matalalle, on aika tehdä kaudenvaihdos keittiössä ja laittaa soppakattila tulelle.

Keitot eivät juuri kuulu ruokalistaani kesäkuumilla, mutta talvisin ne ovat sitäkin tervetulleempia eivätkä Lähi-Idän sopat ole mitään vihannesliemiä vaan täyttävää ja vankkaa ruokaa.

Kaudenvaihdos vaatii keittiössä monia muutoksia ja varastojen täydennyksiä. Viimetalviset linssit, pavut ja herneet ovat menettäneet värinsä ja osittain täyttyneet pikkuruisilla kuoriaisilla. On parasta heittää kaikki pois ja ostaa uudet tilalle. Myös maustekaappi vaatii täydennystä ja pakasteeseenkin pitäisi hankkia varalle joitakin luisia soppalihakimpaleita. Torilistakin muuttuu ja jääkaappi täyttyy talvivihanneksilla, juureksilla ja keittoyrteillä.

Yleensä palaan joka vuosi samoihin tuttuihin ohjeisiin, joita muuntelen ja uudistelen mielialan mukaan. Tällä kertaa valitsin hummuskeiton, jonka valmistin persialaiseen tapaan mangoldinlehtien ja tuoreiden yrttien kanssa. Lihanmakua antamaan valitsin kalkkunankaulan, joka runsasluisena antaa vahvan maun ja josta löytyy tarpeeksi lihaa myös syötäväksi. Myös broilerinkaulat ovat edullisia ja antavat mukavasti makua, mutta niitä on pienen kokonsa tähden lisättävä runsaasti.  Luinen lampaanliha loisi tietenkin juhlallisemman vaikutelman, jos vain kukkaro sallii. Itse asiassa lihan valinnan jätän kunkin omaan harkintaan ja kasvisruokaversiokin on yksi vaihtoehto.

Keitto ei ole aivan yksinkertainen ja vaatii jonkinverran esivalmisteluja, mutta lopputulos on herkullinen ja persialaisen ruuan tapaan huokuu terveyttä.

 

Aineet:

1½ lasia kik-herneitä

1 tl ruokasoodaa

 

1 kalkkunankaula tai runsas puoli kiloa broilerinkauloja tai muuta luista keittolihaa

4 perunaa

2-3 hienonn. sipulia

3-4 hienonn. valkosipulin kynttä

tuoretta chiliä maun mukaan

kymmenkunta mangoldinlehteä

tuoreita yrttejä mahdollisuuksien mukaan (sellerinlehtiä, persiljaa, korianteria, minttua, oreganoa)

1 kuivattu murskattu limetti

1 tl kurkumaa

1 tl jeeraa

1 tl jauh. korianterinsiemeniä

1 tl mustapippuria

2 tl suolaa

ruokaöljyä (mielummin oliiviöljyä)

vettä

tuoretta sitruunanmehua

 

Puhdista kik-herneet ja liota ruokasoodavedessä 12 tuntia, jonka jälkeen huuhtele ja keitä puolikypsiksi. Painekattilassa vie parikymmentä minuuttia.

 

Puhdista liha ja keitä runsaassa suolatussa vedessä puoli tuntia. Poista pinnalle kertynyt harmaa vaahto ja siirrä liha kattilasta.

 

Kuullota muutama lusikallinen öljyä suuressa kattilassa ja lisää hienonnettu sipuli + chili ja kuullota keskinkertaisella tulella viisi minuuttia. Lisää hienonnettu valkosipuli ja sekoita pari minuuttia. Kaada pataan (sihdin läpi) lihan keitinliemi sekä liha/ luupalat ja kiehauta. Lisää esikeitetyt kik-herneet, kuoritut paloitellut perunat + mausteet ja keitä tunnin verran.

Huuhtele mangoldin lehdet ja poista enimmät valkoiset osat ja lisää kattilaan. Huuhtele ja silppua yrtit, lisää keittoon ja keitä 15 minuuttia.

Purista päälle tuoretta sitruunanmehua ja tarjoa kuumana.

 

1103893.jpg