Nämä kardemummantuoksuiset taatelirenkaat ovat maamul-kokeilujeni sivutuote. Niiden valmistus vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta jos onnistuvat maksavat vaivan. Perheessäni niistä pidetään kovasti.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

2 lasia (<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />5 dl) vehnäjauhoja

1 tl tomusokeria

½ tl mahlabin siemeniä

5 kokonaista kardemummaa tai ½ tl siemeniä

100 g voita

3 rkl öljyä

n. 1/4 lasia vettä

 

Jauha kardemummat (siemenkodat) kuorineen yhdessä mahlabin kanssa, sihtaa ja sekoita jauhoihin sokerin kera. Jos ei ole mahlabbia saatavilla, voi lisätä  hieman kanelia tai neilikkaa, mutta ei kuitenkaan liikaa, sillä kardemumma on näiden leivonnaisten sydän.

Sulata voi öljyn kanssa ja sekoita jauhoihin huolellisesti. Lisää vettä vähitellen samalla käsin vaivaten kunnes muodostuu pehmeä, muovailukelpoinen taikina.

 

Täytteeksi käy parhaiten purkkisose. Jos sopivaa sosetta ei löydy, sen voi valmistaa kivettämistä taateleista sekoittamalla ne pehmeäksi massaksi öljy- ja vesitilkan kera.

Aineet:

200 g taatelisosetta

1 rkl ruusuvettä tai pari tippaa esanssia

-Sekoita ruusuvesi huolellisesti taatelisoseeseen. Jos sose on liian löysää lisää vähän jauhoja, jos liian kovaa lisää tilkka vettä tai öljyä.

 

Kaada hieman öljyä pikkulautaselle ja kastele siinä käsiä työskentelyn lomassa.

Ota pieni pala (teelusikallinen) taikinaa ja pyörittele siitä pallo kämmenten välissä. Muovaa pallosta ohutseinäinen kuppi, laita nokare täytettä sisään ja sulje. Pyörittele taas sileäksi palloksi, paina etusormen ja peukalon avulla reikä pallon keskellä ja muotoile pikku-rinkiläksi. Sirompia renkaita saa, kun pyörittää pallon leivinalustalla tasapaksuksi (n.1 cm) 'pötköksi' ja liittää päät yhteen. Jos 'pötkö' on liian pitkä, sen voi katkaista kahdeksi renkaaksi.

Järjestele renkaat voidellulle uunipellille (ilman leivinpaperia) ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia kunnes saavat vähän väriä. Ennen uunistapoistoa voitele renkaat nopeasti (ruusuvedellä maustetulla) vedellä ja anna kuivahtaa pari minuuttia.  Anna jäähtyä täysin ennen tarjoamista.

 

200596.jpg