Takapihallani makaa itse kyhäämäni tulisijan päällä suuri kupera saadz'-rauta, jonka päällä valmistan rieskamaisia laffa-leipiä eli saadz'-pitoja aina joskus kun säät sallivat ja aikaa ja voimia piisaa. Helpointa tulisijan käyttö on kesäaikaan, kun kuivia risuja on runsaasti saatavilla.

120797.jpg

Resepti on yksinkertainen, mutta valmistus vaatii kokemusta ja näppäryyttä.  Kuperaa rautaa tuskin moneltakaan suomalaiselta takapihalta löytyy, mutta ylösalaisin asetettu wok-pannukin käy, jos sellaisen raaskii tähän tarkoitukseen uhrata.

Osan jauhoista tulisi olla kokojyvävehnää, mutta ei juitenkaan enemmän kuin 1/3 määrästä, jottei taikinasta tulisi liian raskasta ja vaikeasti työstettävää. Käytän lähes aina lasi-mittoja egl.kielisten kuppi-mittojen tapaan. 1 lasi = 2.5 dl.

aineet:

1 kg vehnäjauhoja,  josta 1/4-1/3 kokojyväjauhoja.

2½-3 lasia vettä 

1 pussi (11g) kuivahiivaa tai 30g tuoretta (+2 tl sokeria)

1 rkl (reilu) hunajaa

3 rkl oliiviöljyä

2 tl suolaa

Tuoretta hiivaa käytettäessä, sekoita hiiva+sokeri puoleen lasilliseen haalea vettä ja anna kohota 5-10 minuuttia. Lisää seos ym. aineet jauhoihin ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi.

Kuivahiivaa käytettäessä, sekoita hiiva jauhoihin ja hunaja+öljy veteen ja lisää neste vähitellen samalla käsin vaivaten. Lisää suola ja jatka vaivaamista kunnes muodostuu pehmeä taikina. Anna taikinan kohota tunnin ajan liinalla peitettynä. Painele kohonneesta taikinasta liika ilma pois ja jaa se paloihin raudan koon mukaan. Suurella raudallani taikina riittää 8-10 rieskaan. Pyöritä palat palloiksi ja kauli 0.5 cm paksuisiksi rieskoiksi. Aseta rieskat jauhotetulle alustalle ja peitä liinalla.

Tässä vaiheessa pitäisi raudan olla jo kuumana. Parasta käyttää pieniä puita tai risuja niin, että raudan alla palaa kaiken aikaa tasainen tuli. Nykyisin puut korvataan usein siistillä kaasuliekillä ja sähköllä lämpeneviä saadz'-rautojakin löytyy. Mutta mikään ei ole niin romanttinen kuin vanha kunnon puusija ja savun haju vaatteissa ja hiuksissa aina sen käytön jälkeen.

Paistamisen oikea ajoitus on hyvin tärkeää, sillä jos rauta on liian kuuma laffa kärvenee muutamassa sekunnissa. Jos taas rauta ei ole tarpeeksi kuuma, rieska kypsyy hitaasti ja siitä tulee kuiva ja kova.

Venytä rieskaa vielä vähän käsin ennenkuin asetat sen raudalle nopealla liikkeellä. Kun laffa alkaa kuplia käännä se ympäri ja paista toiselta puolelta vielä minuutin verran. Aseta kuuma laffa liinan päälle ja peitä toisella liinalla.

120805.jpg

Saadz-pitat kuivuvat nopeasti ja säilyttämistä varten ne tulisi taittaa ja laittaa muovipussiin ja pakastimeen heti jäähdyttyään.

120813.jpg