Taas on vuosi vierähtänyt ja kvittenit puussa kypsyneet. Tällä kertaa laitoin niistä lihapadan, jonka ohje tulee kvittenin kotikonnuilta siis Persiasta. Oman puuni hedelmät ovat melko pienikokoisia, joten joudun laittamaan niitä pataan aika paljon. "Kaupan kvittenit" sensijaan ovat yleensä verraten suuria ja niitä riittää pienempi määrä.

Persialaisen ruuan tapaan pataan lisätään tietenkin myös "persialaisia sitruunoita" eli kuivattuja limettejä (luumi, omaani, amani) , joita ilman persialainen keittiö ei pysy pystyssä. Markkinoilta löytyy kadenlaisia kuivattuja limettejä: vaaleita ja mustia. Sanotaan, että vaaleat kuivatetaan uunissa ja mustat maakuopassa, mutta en tiedä onko tuossa väitteessä perää. Itse olen tottunut mustiin ja käytän vain niitä.

Kvittenien lisäksi granaattiomenamehu ja luumut antavat tälle padalle hedelmäisen ja rikkaan vaikutelman ja se sopiikin hyvin myös vähän juhlavimmillekin aterioille. Ja jos vaihtaa arkisen naudanlihan lampaanlihaan, tunnelma vain paranee.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

½ kg naudanlihaa paloina (esim. lapaa,etuselkää)

2 sipulia

3-4 kvitteniä

150 g kivettömiä kuivatettuja luumuja

1 rkl tomaattisosetta

2-3 kuivattua "persialaista limettiä"

(puolikas sellerinjuurta)

ruokaöljyä

suolaa, pippuria

½ tl kurkumaa tai hyppysellinen sahramia vesitilkkaan liotettuna

2-3 lasia vettä

1/4 lasia granaattiomenamehua (jos löytyy)

 

koristeluun sileitä persiljan tai korianterin lehtiä

 

Puhdista kvittenit huolellisesti hankaamalla pois pintakarvat, jos niitä on. Ei tarvitse välttämättä kuoria muuta kuin vioittuneet ja auringon polttamat kohdat. Leikkaa hedelmät lohkoiksi ja poista siemenkodat.

Kuumenna padassa 3-4 rkl öljyä.

Kuivaa lihapalat ja ruskista kevyesti vähän kerrallaan ja nosta sivuun odottamaan. Hienonna sipuli ja kuullota se padassa kunnes alkaa kellertää. Palauta lihapalat pannuun. Lisää sellerikuutiot,  luumut sekä tomaattisose ja sekoita seosta 10 minuuttia. Lisää pari lasia vettä, kvittenilohkot, suola + mausteet ja kiehauta. Keitä pienellä tulella puolitoista tuntia ja lisää vettä jos tarpeen. Lisää rikotut limetit ja granaattiomenamehu keitä vielä varttitunti kunnes liemi tiiviistyy sakeaksi kastikkeeksi.

Tarjoa valkoisen riisin päällä ja sirottele koristeeksi korianterin tai persiljan lehtiä.

 

1096175.jpg