<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Oliivien korjuu on jo lopuillaan. Tänä vuonna oli huono oliivivuosi ja sato jäi niin pieneksi, ettemme edes viitsineet kerätä oliiveja öljyä varten, koska viimevuotisia öljyjä on vielä jonkin verran jäjellä. Mutta säilöön kuitenkin korjattiin omiksi tarpeiksi ja parhaillaan nautimme tuoreiden oliivien ihanankarvaasta mausta.

Paras aika säilöä vihreitä oliiveita on, kun ne vielä ovat sopivan kovia rikottaviksi, mutta sisältävät kuitenkin jo riittävästi öljyä niin, ettei niistä tule kuivia.  

Rikotut oliivit on laitettava kohta vesiastiaan, sillä ne tummuvat muutamassa minuutissa. Liian karvauden poistamiseksi oliiveja on liotettava parin kolmen päivän ajan varjoisessa viileässä paikassa ja vesi vaihdettava vähintään kaksi kertaa päivässä. Kun oliivit on liotettu, ne säilötään suolaveteen tiiviisiin säiliöihin tai purkkeihin. Mausteiksi sopii sitruunan neljännekset, kokonaiset valkosipulinkynnet, chilit ja vaikkapa laakerinlehdet, jos miellyttää. Oliivit ovat valmiita maistettaviksi parin viikon kuluttua. Pitemmäksi ajanjaksoksi säilöttövät oliivit, voi säilöä sellaisenaan ilman rikkomista ja liotusta, mutta suolaa on laitettava rutkasti.

 

1060441.jpg