<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ramadan kuukausi on muslimeille paaston ja herkuttelun aikaa. Päivällä paastotaan ja yöllä syödään kunkin keittiön parhaita antimia. Eri alueilla on omat ramadan-herkkunsa, joita ei juuri muuhun aikaan vuodesta tarjota.

Palestiinalaisten ramadan-herkku on katajjef (tai atajjef), joka on sokerisiirapilla kasteltu täytetty pannukakku. Katajjef-pannukakkujen paistajia alkaa ilmestyä kadunkulmiin kohta ramadanin alettua ja häviävät yhtä nopeasti paasto-kuukauden päätyttyä. Pannukakut paistetaan suurella rautalevyllä ja kasataan pinoiksi, jotka sitten ostetaan ja kannetaan kotiin jälkikäsittelyyn. 

Mutta voi katajjef-lettuja toki kotonakin paistella, jos viitsii ja jaksaa vähän vaivaa nähdä ja sopii niitä muutenkin kuin ramadanin kunniaksi syödä.

Taikinaan on taas eri versioita, joista valitsin hiivataikinan pienellä mannasuurimolisällä.

Täytteenä käytetään yleensä tuorejuustoa joskus pähkinöitä. Juuston tulee olla kovaa, jotta ei valu ulos paistettaessa.

Muistutus:1 lasi=2.5 dl

 

Aineet:

2 lasia vehnäjauhoja

4 rkl mannasuurimoita

2½ lasia vettä  

1 rkl kuivahiivaa

1 tl sokeria

½ tl suolaa

-paistoon margarinia tai ruokaöljyä

 

216808.jpg

-taikina kohoamassa

 

Sekoita kaikki aineet ja anna kohota pari tuntia.

Kuumenna paistinpannu ja voitele kevyesti margariinilla tai öljyllä.

Sekoita taikina huolellisesti ja ota puoli soppakauhallista ja kaada pannulle n. 13 cm:n kokoiseksi letuksi. Jos taikina on liian paksua ja jää pannulle kasaksi, lisää vähän vettä ja sekoita. Paksua kataijefia on vaikea täyttää.

Paista lettu keskinkertaisella lämmöllä vain toiselta puolelta kunnes se täysin kuivuu. Kypsymisen nopeuttamiseksi  voi pannun sulkea vähäksi aikaa kannella.

 

Täyte:

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />250 g kovaa suolatonta tai vähäsuolaista tuorejuustoa

3 rkl sokeria

-sekoita aineet keskenään

 

Tai:

200 g murskattuja pähkinöitä

3 rkl sokeria

kanelia

-sekoita aineet keskenään

 

Siirappi:

1 lasi sokeria

1½ lasia vettä

2 tl sitr.mehua

2-3 tippaa ruusuvesiesanssia

-Sekoita ja keitä 15 -20 minuuttia kunnes muodostuu suht. juoksevaa siirappia

 

Laita ruokalusikallinen täytettä kataijjef-pannukakun keskelle ja taita puolikuuksi. Sulje reunat huolellisesti sormin painellen.

Paista täytetyt pannukakut pannulla voissa tai margariinissa molemmilta puolilta kullan ruskeiksi. Ne voi myös paistaa uunissa voidellulla pellillä 200 + asteessa 10 minuuttia molemmin puolin.

Kaada sokerisiirappia valmiiden kataijjef-leivonnaisten päälle maun ja makeanhimon mukaan. Tarjoa lämpimänä tai jähdytettynä ja pidä mielessä, että kataajif ovat hyvin kaloririkasta ja täyttävää naposteltavaa.

 

216790.jpg