Tässä yksi esimerkki sörsselistä, johon käytän valmista harisaa, jonka valmistusohjeen annoin edellä. Resepti tulee marokon vuorilta ja sen koostumus liikkuu kypsän salaatin ja kastikkeen välimailla. Ohje on helppo toteuttaa, jos on käsillä tarvittavat aineet.

Salaattiin käy hyvin kivettömät oliivit ja jos käyttää kivellisiä, on muistettava varottaa niistä ruokailijoita. Itse käytin viimevuotisia ylisuolattuja murskattuja oliiveja, joista on helppo poistaa kivet.

Säilötyt sitruunat kuuluvat olennaisena osana marokkolaiseen keittiöön ja marokkolaisen ruuan ystävillä olisikin hyvä olla aina purkki jemmassa. Sitruunoita on helppo säilöä ja ne säilyvät hyvin jääkaapissa jopa vuoden.

Tämä salaatti on parasta jäähdytettynä, jolloin maut vähän "asettuvat", mutta sitä voi tarjota myös lämpimänä kuskuksen kastikkeena.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1 lasillinen säilöttyjä oliiveja

5 valkosipulinkynttä

3 rkl oliiviöljyä

4 kypsää tomaattia tai tomaattimurskaa

1 tl (reilu) tomaattisosetta

1 tl harisaa

1 tl paprikajauhetta

½ tl kurkumaa

½ tl sokeria

1 lasi vettä

½ säilöttyä sitruunaa

 

Huuhtele ja kiehauta oliivit pariin kolmeen kertaan oliivien suolaisuudesta riippuen. Valuta vedestä ja poista kivet, jos tarpeen. Jätä sivuun odottamaan.

Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi siivuiksi ja kuullota oliiviöljyssä pienessä kattilassa miedolla lämmöllä kunnes hieman pehmenevät. Lisää murskatut tomaatit tai tomaattimurska ja anna kiehahtaa. Lisää sokeri, tomaattisose sekä mausteet ja sekoita muutama minuutti keskinkertaisella tulella. Lisää vesi, sulje kansi ja keitä puoli tuntia pienellä tulella.

Huuhtele säilötty sitruuna, poista siemenosa, paloittele ja lisää kattilaan. Lisää oliivit ja keitä parikymmentä minuuttia. Lisää vettä, jos tarpeen.

Jäähdytä ja tarjoa meze-salaattina, dippikastikkeena tai aterian lisukkeena.

 

 1015523.jpg