<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Maustesekoitusten valmistuksessa on jotain kiehtovaa.

Mausteiden paahtamisesta ja jauhamisesta leviävät tuoksut täyttävät koko talon ja saavat aikaan lumoavan itämaisen tunnelman.

Myös tilaisuus lämmitellä kuuman pannun ääressä on sekin yksi syy, jonka vuoksi valmistan maustesekoituksia usein juuri talvella.

Valikoimaa sekoituksiin löytyy paljon: ensiksi ovat ns. klassiset sekoitukset ja sitten omia sovelletuksia mielin määrin. Tässä laitan jokusen esimerkin niistä paremmin tunnetuista itämaisista sekoituksista.

 

Aloitan suositusta egyptiläisestä dukkah(dugga)-sekoituksesta. Dukkah on mielestäni paljon enemmän kuin mauste, koska sitä voi syödä melkein sellaisenaan oliiviöljyn kera tai voileivän täytteenä.  Pähkinöiden valinnassa on useita vaihtoehtoja, itse käytin tällä kertaa maapähkinöitä, mutta muutkin pähkinät kelpaavat ja joukkoon voi lisätä myös manteleita. Korianteri on egyptiläisten mielimauste, niinpä se on tämänkin sekoituksen päämauste. Lisäksi laitoin vähän jeeraa, joka paahdettuna on niin mielen- ja kielenvievää, että lusikoin sen suuhuni melkein suoraan pannulta.     

Maustesekoituksia ei kannata tehdä suuria määriä, koska säilytys ei koskaan tee niille hyvää, kuukauden parin annos on varmasti riittävä.

 

aineet

:

1 lasi pähkinöitä/manteleita

3/4 lasia seesaminsiemeniä

1 rkl korianterinsiemeniä

1 tl jeeraa

hieman kuivattua minttua (jos löytyy)

suolaa

 

Paahda pähkinät ja seesaminsiemenet kukin erikseen joko uunissa tai pannussa kunnes saavat tasaisen ruskean värin. Sekoita vähän väliä, jotteivat pala.   

Paahda mausteet erikseen pannussa ja jauha karkeasti morttelissa.

Kun pähkinät ja seesaminsiemenet ovat vähän jäähtyneet jauha nekin morttelissa tai sopivassa jauhimessa, mutta varo jauhamasta liikaa, jottei tule tahnaa.

Sekoita kaikki ainekset ja lisää suolaa maun mukaan. Säilytä tiiviistisuljetussa astiassa.

 

1207920.jpg

 

Toinen sekoitukseni tulee Pohjois-Afrikasta ja tunnetaan tabil- (tabl)nimellä. Sitä käytetään varsinkin kuskuksen ja salaattien mausteena, mutta sopii melkein minkä hyvänsä ruuan mausteeksi.

Tässä tulee libyalainen versio ja määrä on melko pieni näin aluksi vain maistiaiseksi:

 

1 rkl korianterin siemeniä

1 rkl jeeran siemeniä

1 rkl kuminan siemeniä

1 rkl (vajaa) mustapippureita

1 kanelitanko

kourallinen kuivattuja ruusunnuppuja.

 

Paahda kaikki ainekset erikseen ruusunnuppuja lukuunottamatta ja jäähdytä. Riko kanelitanko palasiksi ja jauha kaikki mausteet yhdessä kahvinjauhimessa. Sihtaa pois suuremmat rakeet ja säilytä suljetussa purkissa.

 

1207905.jpg

 

Vastaavaan tunisialaiseen versioon lisätään myös valkosipuli- sekä chilijauhetta ja runsaasti korianteria. Tunisialaiset kutsuvatkin korianteria usein juuri tabl-nimellä, joka arabiaksi tarkoittaa maustetta.