Niin munakoiso kuin tomaatitkin kuuluvat kesäisiin kasviksiin ja yhdessä niistä saa loihdittua värikkäitä ja maukkaita aterioita. Munakoiso saattaa olla hieman oikukas kokattava, koska toisinaan siitä tulee pistävää ja toisinaan se taas imaisee itseensä kaiken öljyn pannusta. Tähän ohjeeseen käytän poimuisia 'baladi' munakoisoja , jotka ovat lähes aina makeita' ja joissa on tuskin ollenkaan siemeniä. Runsas leivitys taas ratkaisee suurimmalta osalta öljynimuongelman. Lisäksi paksu mannasuurimokuori tekee munakoisosta entistäkin ruokaisemman, lähes kubbemaisen.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet :

2 munakoisoa

karkeaa suolaa

2 munanvalkuaista + 1 rkl vettä

mannasuurimoita (semolina) ja vehnäjauhoja

-öljyä puoliuppopaistoon

 

Kuori munakoisoon raitoja (seepra) ja siivua n. 2 cm:n siivuiksi. Jos munakoiso on paksu leikkaa siivut 2:een tai 4:ään palaan. Järjestä palat laajalle tarjottimelle tai uunipellille ja sirottele päälle karkea suolaa. Laita tarjotin mieluimmin aurinkoiseen ja kaltevaan paikkaan vähintään pariksi tunniksi.

Tällä välin valmista kastike.

 

Aineet:

5-6 kypsää tomaattia

3-4 valkosipulin kynttä

½-1 tuore chili (punainen tai vihreä)

3-4 öljyä (mielummin oliiviöljyä)

1 tl paprikajauhetta

½ tl kurkumaa

½ tl sokeria

½-1 tl suolaa

1 rkl tomaattisosetta

½-1 lasi vettä

½ sitruunan mehu

 

Lämmitä öljy laajapohjaisessa kattilassa. Hienonna chili ja kuullota öljyssä muuta minuutti. Siivua valkosipuli ohuiksi siivuiksi ja lisää kattilaan. Sekoita puulastalla kaiken aikaa. Leikkaa tomaatit  suuriksi paloiksi ja lisää kattilaan. Lisää mausteet, suola + sokeri, tomaattisose sekä vesi ja kiehauta. Keitä 10 minuuttia ja jätä odottamaan.

 

Huuhtele munakoisopalat nopeasti vesihanan alla ja kuivaa keittiöpyyheellä.

Kuumenna pannussa öljy puoliuppupaistoa varten.

Sekoita syvässä lautasessa munanvalkuiaiset ja vesi.

Sekoita matalalla lautasella mannasuurimot (n. 2/3) ja jauhot (n.1/3).

Upota munakoisopalat ensin munanvalkuaisessa ja sitten mannasuurimoseoksessa ja siirrä kuumaan öljyyn. Paista molemmin puolin tummanrukeiksi ja nosta talouspaperille valumaan. Kuumenna kastike ja siirrä munakoisopalat kattilaan. Lisää vettä, jos tarpeen niin, että munakoisot melkein peittyvät. Sulje kansi ja keitä pienellä tulella tunnin verran aina välillä tarkistaen, ettei keitos pala pohjaan.

Kaada päälle sitruunan mehu ja tarjoa hieman jäähtyneenä vihreän salaatin kanssa.

 

607380.jpg