Nämä taatelileipäset (baabi bittamir) ovat irakilaista perää ja niiden 'suolainen kuori - makea sisälmys'-koostumus tekee niistä erityisen maukkaita. Taikinan kohotus vie aikaa jonkin verran, mutta muuten ne ovat helppoja valmistaa. Mausteeksi voi käyttää valmista leivontaan tarkoitettua baharat-sekoitusta tai sekoittaa se itse ns. itämaisista mausteista: kaneli, neilikka, kardemumma ja muskottipähkinä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Taikina:

50 g hiivaa

2/3 lasia kädenlämpöistä vettä

1 rkl sokeria

1/4 lasia öljyä

1 tl 'itämaista' maustesekoitusta *

200 g sulatettua margariinia

1 tl suolaa

runsas ½ kg vehnäjauhoja

 -voiteluun 1 vatkattu kananmuna

 

* 1 tl kanelia, ½ tl jauh. kardemummaa, 1/4 tl jauh. neilikkaa, 1/4 tl jauh. muskottipähkinää

 

Sekoita kulhossa vesi,sokeri, hiiva, öljy + mausteet ja anna kohota ½ tuntia. Lisää sulatettu margariini, suola ja jauhot vähitellen käsin vaivaten kunnes muodostuu sileä taikina. Anna kohota 2 tuntia.

 

Täyte:

300 g taateleita tai kivetöntä taatelimassaa (ei sosetta)

1 rkl voita tai margariinia tai öljyä

vettä jos tarpeen

 

Jos käytät kokonaisia taateleita, poista niistä ensin kivet. Sulata voi pannussa, lisää taatelit ja survo ja sekoita yhtenäiseksi massaksi. Lisää hieman vettä, jos tarpeen.

Valmista kivetöntä massaa käytettäessä,  pehmitetään massa lisäämällä vähän vettä ja rasvaa ja sekoittamalla aineet käsin vaivaten.

 

Nosta kohonnut taikina leivinpöydälle ja vaivaa kevyesti. Erota taikinasta pieniä paloja ja pyöritä palat palloiksi nopeasti kämmenten välissä. Paina peukalolla kuoppa palloon, täytä kuoppa täytteellä ja sulje. Pöyritä pallo taas sileäksi ja litistä kaulimella kauliten runsaan puolen sentin paksuiseksi ympyräksi. Jotta leivonnaisista tulisi yhtäläisiä ja kauniita, ota halkaisijaltaan 6-8 cm:n lasi ja paina sillä renkaan reunat tasaisiksi. Älä kuitenkaan heitä pois jäljelle jääneitä taikinanauhoja, vaan kokoa ne yhteen ja rullaa pikku rinkilöiksi.

Rei'itä leipäset haarukalla, voitele kananmunalla ja koristele seesaminsiemenin. Paista 185 asteessa n.20 minuuttia kunnes leivonnaiset saavat kauniin kullanruskean pinnan.

Tarjoa jäähtyneinä teen kera.     

 

285447.jpg