Fenkoli (arab. sumar) kasvaa luonnonvaraisena välimeren ympäristössä. Se on sitkeä ja kuivuutta kestävä kasvi, jonka pitkät, jopa 3-metriset, varret erottuvat selvästi loppukesän paahtuneessa maisemassa. Fenkolin siemenet ovat aniksenmakuisia ja usein kasvia kutsutaankin virheellisesti anikseksi. Siemeniä käytetään leivonnaisiin ja juomien mausteeksi.

 

493037.jpg

-Villifenkoli eli Foeniculum vulgare näyttää tällaiselta keväällä ja sopii hyvin salaatteihin tai vaikkapa linssipataa maustamaan

 

Tällä kertaa käsittelen kuitenkin viljeltyä fenkolia, josta käytetään maanrajassa kasvava sipulimainen paksuntuma. Myös tämä kasvinosa on jokseenkin aniksenmakuinen, mikä  rajoittaakin sen käyttöä yleisemmin ruuanlaitossa. Kaikki kun eivät pidä aniksenmausta. Fenkolia voi kuitenkin tarjota syötäväksi monin tavoin kuten tuoreena, keitettynä, paistettuna, friteerattuna ja grillattuna.  Aloitan tässä yksinkertaisemmasta päästä eli tuoresalaatista.

 

265454.jpg

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

2 keskikokoista fenkolia

2 rkl ruokaöljyä

½ sitruunan mehu

suolaa

1 rkl hienonnettua persiljaa

½ tl sumakkia

 

Poista fenkolin 'sormet' ja 1-2 ulointa kuorta. Siivua fenkoli niin ohuiksi siivuiksi kuin kykenet. Puristele ja kääntele salaattia käsin kulhossa. Sekoita joukkoon öljy, sitruunanmehu, suola ja persilja. Sirottele päälle jauhettua sumakkia ja tarjoa aterianlisänä tai kevyenä välipalana.

 

265456.jpg

 

Toinen salaatti on keitetty fenkolisalaatti.

 

Aineet:

3 fenkolia

1 rkl etikkaa

3 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

persiljaa

sumakkia

 

Poista fenkolin sormet ja leikkaa pieniksi (2x2) paloiksi. Keitä palat suolavedessä n.15 minuuttia tai kunnes pehmenevät. Siivilöi ja anna jäähtyä.  Sekoita muut aineet ja koristele persiljalla ja sumakilla. Tarjoa lisukkeena aterialla tai alkusalaattina.