Jo itse sanalla  'lampaanpaisti' on juhlava sointu ja se onkin oiva oikotie juhlavaan ateriaan. Mehevälle lampaanpotkalle tulee kyllä jonkinverran hintaa, mutta kyseessähän on juhla-ateria ja varsinkin, kun kyseessä on pääsiäisateria, se sopii mainiosti. Ja mikä parasta, uunissa paistettuna se on erittäin vähätöinen.

Paistiksi sopii hyvin nuoren lampaan (alle vuoden) etu- tai takapotka, jonka paino on vähintään 1½ kg.  Parasta olisi ostaa pala tuoreena, mutta jos ei tuoretta ole saatavilla, hyvälaatuinen pakastettu saa kelvata. Tärkeintä, että potkassa on luu mukana, sitä ei missään tapauksessa saa poistaa. Paistin pintaa ei myöskään pidä viiltää tai pistellä, jotta lihasta ei tulisi kuivaa.

Samalle pellille voikin laittaa sitten kypsymään monenlaista kasvista, mutta välttämättömät ovat peruna, sipuli ja valkosipuli. Pienikokoiset perunat ja sipulit konaisina paistettuna olisivat parhaita, mutta itse unohdin merkitä mieheni ostoslistaan sanan 'pienikokoisia' ja hän tietenkin valitsi suurimmat yksilöt, mitä torilta löysi. Ei auttanut muuta kuin paloitella.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1½-2½ kg lampaanpotka

3-4    tuoretta rosmariininvartta tai 1-2 rkl kuivattuja neulasia

5-6 timjamin vartta tai 1-1½ rkl kuivattua

karkeaa suolaa

rouhittua mustapippuria

oliiviöljyä

n. 1 kg pieniä perunoita

n. ½ kg pieniä sipuleita

4-5 kokonaista valkosipulia

(tomaatteja, paprikoita ym.)

   

Ota potka pois jääkaapista huoneenlämpöön pari tuntia ennen uuniinlaittoa ja hiero se kauttaaltaan oliiviöljyllä, suolalla ja mausteilla.

Puhdista perunat ja sipulit ja kuori jos tarpeen. Leikkaa valkosipuleista kannat ja kärjet.

Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Voitele uunipelli kevyesti ja aseta siihen potka päälypuoli ylöspäin ja aseta päälle muutama timjamin ja pari rosmariinin vartta. Järjestele ympärille kasvikset ja sirottele päälle vähän karkeaa suolaa.

Laita potka uuniin puoleksi tunniksi, jonka jälkeen käännä pala ja tiputtele päälle vähän lientä pellinpohjalta.

Paista toistamiseen puoli tuntia , jonka jälkeen käännä pala ja kastele jälleen paistoliemellä.

Alenna lämpö 200 asteeseen ja paista taas puolisen tuntia.

Kastele paisti jälleen liemellä ja jätä uuniin 'jäähtymään' 20-30 minuutiksi.

Lampaanpaistin pitää kypsyä kunnolla eikä sen saa olla vähän 'punaista' kuten naudanlihan.

Siirrä valmis paisti tarjoiluastiaan kaikkien lisukkeiden kanssa ja koristele tuoreilla vihanneksilla. Tarjoa sellaisenaan tai valkoisen riisin kera. 

 

493055.jpg