Viimeinkin kävi miehellä säkä kalareissulla ja sai narratuksi muovipullo-ongella tällaisen 9-kiloisen möhkäleen, jonka suomalaisesta nimestä ei ole aavistustakaan.

796080.jpg

 

No, täytyy tunnustaa, että lammikostahan tuo otus tuli eikä ole aidon merikalan veroinen, mutta eipä annettu sen riemua pilata vaan alettiin kohta suunnittella herkullisia kala-aterioita. Ja ihmeen hyvää niistä tulikin, vaikka olikin vain lammikkokala.

Aloitin tietenkin Pohjois-Afrikkalaisella kalaherkulla ja ensimmäiseksi laitoin marokkolaisen tuli-punaisen (siis tulisen+punaisen) kalapadan.

En ala arvailla, mikä Suomesta löytyvä kalalajike sopii parhaiten tähän pataan, vaan kukin luottakoon kalakauppiaaseensa ja pyytäköön kalapataan sopivaa lajiketta. Ellei sitten halua koettaa onneaan ongen tai uistimen kanssa.

 

Aineet:

n.1 kg vähäruotoista suurikokoista kalaa 3-4 cm:n siivuina

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

½ lasia öljyä (ainakin osittain oliiviöljyä)

tuoreita tai kuivattuja tulisia paprikoita maun mukaan

2 sipulia

5-6 valkosipulin kynttä

1-2 kesäkurpitsaa

3-4 kypsää tomaattia paloina

1 rkl makeaa paprikajauhetta

½ tl sokeria

1 tl jeeraa

½ tl kurkumaa

neljännes säilöttyä sitruunaa

pikku nippu sileälehtistä persiljaa tai korianteria

vettä

tuoretta sitruunanmehua

suolaa, pippuria

 

Kuumenna laajapohjaisessa kattilassa 3-4 rkl öljyä. Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä n. 5 minuuttia. Jos käytät tuoreita chilejä, lisää ne tässä vaiheessa, kuivatut voi lisätä myöhemmin. Hienonna valkosipuli ja lisää joukkoon. Leikkaa kesäkurpitsat puolisiivuksi ja lisää pataan ja jatka kuulottamista 5-10 minuuttia. Huuhdo säilötty sitruunaneljännes vesihanan alla, poista sisäosa siemenineen, leikkaa 4-5 siivuun ja lisää pataan. Lisää mausteet, tomaattipalat sekä loppu öljy ja höyrytä parikymmentä minuuttia kansi raollaan aina välillä sekoittaen.

Hiennonna persilja tai korianteri ja lisää pataan yhdessä suolan, sokerin ja pippurin kanssa. Lisää kalasiivut ja vettä niin, että palat melkein peittyvät. Keitä pienellä tulella tunnin verran aina välillä kostuttaen päällimmäisiä siivuja keittoliemellä. Keiton loppuvaiheessa lisää tuoretta sitruunanmehua maun mukaan.

Tarjoa kuumana kuskuksen tai valkoisen leivän kera.

 

796085.jpg