Arkipäiväinen riisi 'itämaisilla' aterioilla on usein valkoista tai vain lievästi maustettua. Mitä juhlavammasta ateriasta on kysymys, sitä runsaammin riisi maustetaan ja koristellaan eikä kysymys kuitenkaan ole pilahvista. Mantelit ja pinjansiemenet ovat suosittuja riisinkoristeita. Myös rusinat sekä muut kuivatut hedelmät ja erityisesti persialaisesta keittiöstä tutut kuivatut hapanmarjaset (zereshk) löytyvät usein riisinhöysteenä. Hapanmarjojen nimellä olen törmännyt markkinoilla kahdenlaisiin kuivattuihin marjasiin: Toiset niistä ovat rusinan kokoisia ja makuisia punaisia marjasia, jotka voi hyvällä omallatunnolla korvata rusinoilla. Pienemmät marjaset muistuttavat suomalaisia punaisia metsämarjoja: karpaloita ja puolukoita, ja antavat riisille miellyttävän happaman lisämaun. Joskus vuosia sitten kuivasin puolukoita leivinuunissa ja käytin niitä riisin mausteena zereshek-marjojen tapaan.

Myös mausteita lisätään juhlariisiin nuukailematta. Kaneli, kardemumma ja neilikka ovat suosittuja riisinmausteita arabimaissa ja jos halutaan todella juhlavaa riisiä pitää lisätä sahramia persialaiseen tapaan.

   

389339.jpg

-vasemmalla makeat.............ja oikealla happamat 

 

Riisi:

2 lasia valkoista riisiä, pitkää tai basmatia

2 rkl ruokaöljyä

1 tl suolaa

3 lasia kiehuvaa vettä

 

Höyste:

50 g manteleita

50 g makeita (suuria) hapanmarjoja tai rusinoita

2-3 rkl pinjansiemeniä

2 rkl ruokaöljyä

½ tl kanelia

1/4 tl jauhettua kardemummaa

hieman neilikkajauhetta

hieman suolaa ja maustepippuria

3 rkl vettä

2-3 rkl happamia (pieniä) hapanmarjoja

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Huuhtele riisi useaan kertaan ja valuta kuivaksi.

Kuumenna matalassa kattilassa öljy ja lisää riisi vähitellen kaiken aikaa sekoittaen. Kuullota riisiä pari minuuttia ja lisää vesi. Anna kiehua hetken ilman kantta, sekoita perusteellisesti, väännä lämpö minimiin ja sulje kansi.

Keitä vajaa 20 minuuttia ja käännä pois lämpö.

 

Kuori mantelit: Kiehauta ensin vähässä vedessä ja poista sitten kuoret yksitellen.

Kuumenna öljy pienessä kattilassa. Lisää kuoritut mantelit ja sekoita öljyssä kunnes alkavat ruskistua. Lisää pinjansiemenet, kuullota minuutti pari ja lisää makeat hapanmarjat. Sekoita seosta muutama minuutti kunnes saa kauttaaltaan ruskean värin. Lisää mausteet ja vesi ja poista liedeltä.

Lisää valmiiseen kumaan riisiin ensin pienet hapanmarjat ja niiden päälle höysteseos ja sekoita pohjia myöden. Sulje kansi ja odota 5-10 minuuttia ennen tarjoamista. Tarjoa vihannes-lihakastikkeen ja salaatin kera.  

 

389342.jpg