<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tämän salaatin avainsana on tuoreus. Valmistan sitä aina alkutalvesta, kun uudet keräkaalit ilmestyvät markkinoille ja kun vihreät sitruunat puussa tättyvät mehulla ja kun tuoretta oliiviöljyäkin on taas sopivasti saatavilla. Salaatti on raikas ja rapea ja sopii hyvin tuorelisäksi mille tahansa aterialle, vaikka itse mieluiten syön sen sellaisenaan, suoraan kulhosta. Suomessa salaatin ideaaliaika olisi kai loppukesästä, mutta pienin lisäyksin myös vähän vanhemmasta kaalista saa raikkaan salaatin.

Valmistus on helppo ja nopea ja raaka-aineetkin vaatimattomat.

 

Aineet:

½ keskikok. keräkaalia

1+½ tuoretta sitruunaa

3 rkl oliiviöljyä (hyvälaatuista)

hieman sileää persiljaa

suolaa

(1-2 tomaattia)

(1 mursk. valkosip. kynsi)

 

Poista kaalista mahdolliset epäpuhtaat ulkolehdet ja leikkaa niin ohuiksi siivuiksi kuin pystyt. Siirrä silppu kulhoon ja kaada päälle oliiviöljy ja vastapuristettu sitruunan mehu. Puristele hieman salaattia käsin, pehmentäen näin kaalin kovaa rakennetta.

Siivua puolikas sitruunaa lehtimäisiksi siivuiksi, poista siemenet ja lisää kulhoon. Hienonna persilja ja lisää joukkoon. Sirottele päälle hieman suolaa ja sekoita huolellisesti.

Itse pidän salaatista näin, mutta väri- ja makulisää saa lisäämällä pari paloiteltua tomaattia ja hieman murskattua valkosipulia.

Säilyy jääkaapissa pari kolme päivää, mutta parasta heti valmistuksen jälkeen.

 

1116251.jpg