Poikkesin tällä viikolla pitkästä aikaa maustekaupassa ja ostin Tamarind-paketin ja pussin kuivattuja karkade-kukkia.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tamarind, joka arabiankielellä tunnetaan tamarhindi (Intian taateli) nimellä, on samannimisen trooppisen puun kuivattuja hedelmiä, joita yleensä myydään taatelipaketin kaltaisissa pakkauksissa. Lähi-Idässä siitä valmistetaan virkistävää kylmää juomaa kesän kuumia päiviä jäähdyttämään.

Tamarind-juoman väri on samean ruskea eikä mitenkään houkutteleva ja maku muistuttaa hapanta hedelmämehua.

 Juomaan tarvitaan:

50g kuivattuja tamarind-hedelmiä

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2 l vettä

½ -1  lasia sokeria tai fariinisokeria

 

Leikkaa pala taatelipaketista ja laita kattilaan yhdessä sokerin kanssa. Keitä  n.15 minuuttia kunnes tamarind pehmeää ja hajoaa.  Anna seisoa pari tuntia, jonka jälkeen sekoita huolellisesti, siivilöi ja painele sose tarkasti siivilän läpi lusikan avulla. Kaada tamarind-mehu vielä toiseen kertaan siivilään jääneen sakan läpi niin, että kaikki mahdollinen sose huuhtoutuu mehuun.

Jäähdytä tamarind-juoma jääkaapissa kunnes täysin kylmää.

Nauti virvoitusjuoman tavoin.

 

<?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />

<?xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />171406.jpg

Tämä kuuluu myös hibiskus-sukuun ja on suosittu pensasaitana.


 

Toinen valitsemistani juomista on 'Karkade',  joka on erityisen suosittu Egyptissä. Karkade valmistetaan kuivatuista Hibiskuksen kukista (sabdariffa) ja on väriltään kirkkaan punaista. Maku muistuttaa suomalaista herukka-mehua.

Valmistus on yksinkertaista suurinpiirtein teen tapaan:

Kiehauta kattilassa pari litraa vettä ja lisää joukkoon kourallinen karkade-kukkia ja sokeria maun mukaan (½-1 lasia). Keitä minuutin verran ja anna jäähtyä tunti pari, siivilöi ja jäähdytä jääkaapissa kylmäksi.

 

171422.jpg