<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kun kesä kypsyy kypsymistään ja maaperä kuivuu ja halkeilee.

Kun puut antavat hedelmänsä toinen toisensa jälkeen.

Kun pöly peittää luonnon ja kaikki vihreä muuttuu harmaaksi.

Kun kuuma tuuli puhaltaa yhä eikä sateista ole tietoa.

Silloin on taatelien aika.

 

194069.jpg

 

Taateleita pidetään yleisesti erämaan käyjien ravintona. Kuuma ja kuiva ilmasto onkin taatelipalmun luonnollista kasvuympäristöä, mutta kasvaakseen se tarvitsee runsaasti vettä. Siksi se yleensä kasvaakin aavikon keitaissa. Arabiankielinen sananlasku sanoo taatelipalmusta, että sillä on "pää tulessa ja jalat vedessä". 

 

Taatelipalmu on tuulipölytteinen , kaksikotinen puu, jonka hedelmät kypsyvät syksyllä.

Pihassani on myös yksi neiti-palmu kasvamassa, mutta toistaiseksi ei ole antanut hedelmän hedelmää. Kun aika koittaa ja palmu alkaa kukkia (huhti-toukokuussa) , sille on löydettävä hyväsukuinen herra-palmu, jonka siitepölyllä kukinnot pölytetään. Luota nyt tuuleen!

 

Taatelilajeja on useita, mutta karkeasti lajit jaetaan kahteen: tuoreina syötävät ja kuivatettavat. Tuoreina syötäväksi tarkoitettujen taateleiden poiminta on ajoitettava tarkalleen aikaan, jolloin ne eivät ole enää raakoja eivätkä  ylikypsiä. Aika on syyskuussa eli juuri nyt. Keltaiset ja pyöryläiset tuoreet taatelit eivät säily hyvinä kovinkaan pitkään ja niitä onkin tapana syödä päivän parin pakastuksen jälkeen, jolloin ne muutttuvat ruskehtaviksi ja pehmeiksi ja menettävät suuta kuivaavan ominaisuutensa.

 

195556.jpg

 

>Nämä makupalat ovat irakilaista barhi-lajia. Parhaita juuri tällaisina. 

 

Suurin osa taateleista käytetään kuitenkin kuivattuina. Kuivatettavien taatelien poiminta suoritetaan, kun sokeripitoisuus on huipussaan. Ne ovat maukkaita sellaisinaan, vaikka makeutensa vuoksi niitä ei pysty yhdellä kertaa montaa syömään. Leivonnaisten täytteinä taatelit ovat erinomaisia ja varsinkin Ramadan paaston aikaan on tapana tarjota taatelileivonnaisia aina päivittäisen paaston päätteeksi. Tänä vuonna paasto sattuukin mukavasti taatelikauteen.

Taateleita ja erityisesti taatelisiirappia voi käyttää myös muussa ruuanlaitossa esim. liha- ja kanapadoissa. 

 

 194094.jpg

 

Tässä taateli-oliivi-kanapata resepti.

Aineet:

½ kg kivettömiä taateleita

2/3 lasia sitruunanmehua

6-8 broilerinpalaa (mielummin reittä)

3 siivuttua sipulia

200g kivettömiä oliiveita

½ vihreää chiliä siivuina

öljyä

suolaa

1 lasi vettä tai kanalientä

tinjamin lehtiä

 

Kaada sitruunanmehu taateleiden päälle ja jätä sivuun odottamaan.

Ruskista broilerinpalat kevyesti matalassa kattilassa ja nosta pois . Lisää sipulisiivut ja ruskista kunnes kellertyvät. Lisää taatelit+sitruunanmehu, oliivit ja broilerinpalat. Sirottele päälle chilisiivut, suolaa ja kaada lasillinen kuumaa vettä tai kanaliestä. Keitä 45 minuuttia keski-matalalla lämmöllä. Lisää tinjamin lehdet ja keitä vielä 15 minuuttia. Jos lientä on liikaa, jätä kansi raolleen.