Kevät on meillä tuoreiden palkokasvien aikaa, muulloin niitä tuskin löytyy lautaselta. Lukuunottamatta lubiaa, joka kypsyy kesällä. Vihreät pavut, fuulit ja herneet ovat rapeimmillaan nuorina juuri kypsyttyään. Myöhemmin ne muuttuvat puumaisiksi ja sitkeitä syitä pitää repiä irti palko palolta. Vihreät pavut (faasulija) käyvät hyvin lisukkeeksi aterialle kuin aterialle, mutta tässä reseptissä ne näyttelevät pääosaa ja saavat kunniapaikan valkoisen riisin päällä. Lihaa ei välttämättä tarvita, mutta broilerin- tai lampaanliha antaa makua ja tekee ateriasta vankemman.  

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

 ½ kg (vähintään) vihreitä papuja (tuoreita tai pakastettuja)

(pala luista lampaanlihaa tai muutama broilerinreisi)

2 sipulia

3 hienonn.valkosipulin kynttä

(muutama tuore salvianlehti)

3 tomaattia

1-2 rkl tomaattisosetta

4 rkl oliiviöljyä tai muuta ruokaöljyä

1 tl paprikajauhetta

1 tl jeeraa

mustapippuria

1 tl suolaa

n. ½ l vettä

sitruunanmehua

 

Puhdista ja huuhtele pavut. Uusista ja hyvälaatuisista riittää, kun leikkaa pois kärjet, vanhemmista pitää kärkien lisäksi repiä pois myös sitkeät syyt.

Kuumenna öljy kattilassa ja ruskista siinä kevyesti liha- tai broileripalat ja siirrä syrjään.  Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä läpikuultaviksi. Lisää valkosipuli ja salvianlehdet ja jatka kuullottamista pari minuuttia. Leikkaa tomaatit pikkupaloiksi ja lisää kattilaan. Sekoita muutama minuutti ja lisää suola, mausteet ja vesi. Lisää liha/kana, tomaattisose ja pavut ja keitä puolisen tuntia. Lopuksi lisää vielä vähän sitruunanmehua ja tarjoa valkoisen riisin kera.

424099.jpg