Kesällä meillä syödään paljon kalaa, paljolti mieheni kalareissujen saalista. Mutta merikaloja on nykyään vaikea saada kiikkiin rannalta käsin ja ne on yleensä ostettava syvempien vesien ammattikalastajilta. Niinpä viimekertaisenkin merireissun mieheni teki kalasataman kautta ja toi pari kiloa pieniä sardiinin kokoisia kaloja, joita kalamiesten kielellä kutsutaan "televisioiksi" läpikuultavan pintansa vuoksi. Näiden kalojen perkaus käy helposti poistamalla sisälmykset ja suomut kevyesti. Paras tapa valmistaa kalat on yksinkertaisesti leivittää ne vehnäjauhoissa ja paistaa runsaassa öljyssä. Niistä tulee rapeita kuin chipsit ja pienimmät voi syödä ruotoineen päineen. "Televisioita" suomalaisesta kalakaupasta tuskin löytyy, mutta muutkin paistamiseen sopivat pikkukalat käyvät. 

Kalojen paistamisessa aterialle hankalinta on ajoitus, sillä kaiken pitää olla valmista yhtä aikaa eikä kalojen saa antaa jäähtyä.

 

850633.jpg

 

Paistetuille kaloille valmistan yleensä suurustetun kastikkeen, jonka valmistuksen mieheni opetti minulle jo ensimmäisillä yhteisillä kala-aterioillamme ja se onkin kai ainoa suurustettu kastike, joka lähtee keittiöstäni. Kastike on parasta valmistaa ennen paistamiseen ryhtymistä ja lämmittää nopeasti ennen tarjoilua.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ja tässä ohje suurinpiirtein mitoilla:

1 + rkl margariinia

2 tl vehnäjauhoja

 n. 2 lasia vettä

1 rkl tomaattisosetta

1 tl suolaa

½ tl sokeria

1 tl paprikajauhetta

1+ rkl etikkaa

3 murskattua valkosipulin kynttä

hieman öljyä

 

päälle: kalojen paistinöljyä

 

Sekoita tomaattisose veteen. Sulata margariini pienessä kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita seosta puuhaarukalla/lastalla kunnes alkaa hieman ruskistua. Poista liedeltä ja lisää vesi+tomaattisose  voimakkaasti vispilällä sekoittaen niin, että syntyy sileä kastike. Palauta kattila liedelle, lisää suola, sokeri, paprika +etikka ja kiehauta.  Jos tarpeen, lisää tilkka vettä. Poista liedeltä.

Lämmitä hieman öljyä pienessä pannussa ja kuullota siinä valkosipuli kevyesti ja lisää kastikkeeseen.

Kun kalat ovat valmiit lämmitä kastike ja kaada syvälle lautaselle tai muuhun tarjoiluastiaan ja kaada päälle öljyä pannusta, jossa paistoit kalat. Tarjoa vaalean leivän tai pitojen kanssa.

 

850627.jpg