<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ihan aluksi täytyy mainita, että tuo kvitteni-sana löytyi sanakirjasta vastineena engl. kieliselle quince-sanalle enkä ole aivan varma onko kyse hedelmästä, jota tarkoitan, sillä kvitteni-lajeja on useita. Joka tapauksessa tässä on kysymys Cydonia vulgaris-lajista, joka on kotoisin pohjois-Persiasta ja jota tiedetään viljellyn Lähi-Idässä muinaisen Mesopotanian alueella jo 6000 vuotta sitten. Nykyisin sitä suositaan erityisesti Välimeren maissa. Hedelmän kreikankielinen nimi on käännettynä "Siidonin omena", josta on peräisin myös lajin tieteellinen (latinalainen) nimi.  Ja omenaa hedelmä muistuttaakin; niin ulkonäöltään kuin maultaankin, lähinnä raakaa omenaa

234368.jpg

.

Kvitteni ei ole kovin maukas sellaisenaan nautittavaksi, mutta siitä saa erinomaisia jälkiruokia ja ihania tuoksuvia hilloja ja marmeladeja. Lisäksi sitä voi lisätä liha- ja kanapatoihin ja täyttää persialaisen Dolme ja bahn tapaan.

234372.jpg

 

Laitan tähän uunissa paistettujen kvitteni lohkojen ohjeen, joka sopii jälkiruuaksi tai välipalaksi.

Oman nuoren kvittenipuuni hedelmät ovat pieniä eivätkä vielä kypsyneet, siksi tähän reseptiin käytin toritavaraa.   

 

Aineet:

4 suurta kvitteni- hedelmää

½ lasia sokeria

1 appesiinin mehu

1 sitruunan mehu

½ lasia vettä

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />25 g voita

 

Pese ja hankaa kvittenit puhtaiksi pintanukasta. Leikkaa hedelmät neljään lohkoon ja poista siemenkodat ja kannat. Järjestä lohkot uunivuokaan kuoripuoli alaspäin ja kaada vuokaan mehut+vesi. Sirottele sokeri ja voinokare kvittenilohkojen päälle ja peitä vuoka alumiinipaperilla. Paista 185 asteessa tunnin verran. Poista alumiinipaperi ja käännä lohkot ympäri. Paista toinen tunti ilman peitettä.

Tarjoa jäähdytettynä sellaisenaan tai jogurtin, maitorahkan tai muun hapatetun maitotuotteen kanssa.  

234371.jpg