Toisinaan toki kesälläkin kaipaa vähän tukevampaa ateriaa ja tähän sopii hyvin täytetyt pullokurpitsat eli karat.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Karaa (qaraa) on pitkäkaulainen pullokurpitsa (tarkkaa nimeä en tiedä), jota löytyy näin kesäisin monilla Lähi-Idän markkinoilla. Erityisen suosittu se on palestiinalaisessa keittiössä, josta laittamani ohje on peräisin. Niinkuin monet palestiinalaiset ruuat, myös karaan valmistus on monivaiheista ja siihen saakin varata melkein puoli päivää.

 

207696.jpg

 

On parasta valita pienikokoisia kurpitsoita eikä ainoastaan sen vuoksi, että ne ovat maukkaampia vaan myös koska niiden käsitteleminen on helpompaa ja niitä mahtuu pataan suurempi määrä.

 

Työ aloitetaan täytteen valmistuksella.

Aineet:

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />500 g naudanjauhelihaa

1 hienonn./raastettu sipuli

3 murskattua valkosipulin kynttä

½ lasillista riisiä

½ lasia hienonn. lehtipersiljaa

½ tl kanelia

1 tl jauhett. neilikkaa+muskottipähkinää+maustepippuria+mustapippuria

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

 

Huuhtele riisi ja liota se kiehuvassa vedessä 15 minuuttia ja siivilöi.

Sekoita kaikki aineet ja laita jääkaappiin odottamaan.

 

Sitten kurpitsoihin:

Raaputa pois kuoren vaalea kerros ja katkaise liika kaula.

Leikkaa pala tylpästä päästä ja koverra kurpitsat ontoiksi. Seinien paksuus saa olla vajaa sentin.

Täytä kurpitsat täytteellä ja valmista keitto.

 

Keittoaineet:

1 kg kypsiä tomaatteja

2 murskatt. valk.sipulinkynttä

1 rkl tomaattisosetta (pureeta)

1 tl paprikajauhetta

ripaus chiliä

vettä

suolaa

 

Raasta tomaatit ja laita suuren uunipataan/kattilaan yhdessä muiden ainesten kanssa. Lisää vettä 2/3 kattilasta ja kiehauta.

Lisää täytetyt kurpitsat ja keitä pienellä tulella  kolme varttia välillä käännellen kurpitsoita niin, että kaikki kypsyvät tasaisesti.

Karaa on valmis tarjottavaksi näinkin, mutta jos haluaa täyttävämmän aterian, voi kypsentämistä jatkaa riisin kanssa.

 

Valmista riisi:

 

Palestiinalaiset käyttävät pyöreähköä riisiä, mutta mikä tahansa vaalea, hyvälaatuinen riisi käy.

2 lasia riisiä

1 lasi vettä

1 tl suolaa

1 tl maustesekoitusta (kardemumma+neilikka+ kaneli)

ruokaöljyä

 

Huuhtele riisi huolellisesti ja siivilöi. Kuumenna öljy ja kääntele siinä riisiä mausteiden kanssa muutaman minuutin ajan. Lisää vesi ja mausteet, kiehauta ja keitä kunnes kaikki vesi haihtuu.

Kaada riisi karaa-pataan, sulje kansi ja keitä pienellä liekillä tunnin verran.

 

Ei pidä ilahtua, sillä työ ei ole vielä loppu. Varoitinhan, että ohje on monivaiheinen!

 

Viimeisen vaiheen teen yleensä ulkona olevassa tulisijassani hiilien päällä. Laitan padan 'uuniin' rautakuvun alle, suljen suun kivillä ja jätän sinne kunnes uuni täysin jäähtyy. Joskus jopa yön yli.

Suomalainen leivinuuni olis tietenkin mainio paikka tätä tarkoitusta varten, mutta kyllä tavallinen sähköuunikin käy. Aloita paisto 200 asteessa vajaan tunnin verran ja vähennä lämpöä tasaisesti aina 100 asteeseen 4-5 tunnin jaksossa.

Valmiin karaa-padan tulisi olla pohjasta palanutta, seiniltä rapeaa ja keskeltä pehmeää. 

 

 281720.jpg