<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Parhaimmat pilahvit eli riisipadat mielestäni tulevat Kaukasian 'stan'-maista ja erityisesti on mieleeni Uzbekistanilainen 'plof',  jota myös Bucharalaiseksi riisiksi kutsutaan.

Samarkandin ja Buxoron seuduilla sitä keitetään ulkosalla jättipadoissa ja lihaksi valitaan yleensä nauta tai lammas. Riisi on paikallista pyöreää riisiä ja porkkanaa, sipulia ja öljyä menee suuret määrät.

Itse pidän plofista enemmän kananlihan kanssa ja valmistan sen ns. persialaisesta  riisistä, joka on pyöreän riisin ja basmatiriisin välimailta.

 

Aineet:

1 broilerinrinta (ilman mausteita tai marinadia)

Vajaa puoli lasillista ruokaöljyä

3-4 suurta porkkanaa

2 keskikokoista sipulia (mielummin keltasipulia)

1 tl jeeraa

½ tl kurkumaa

2 lasia riisiä (pyöreää)

3 lasia vettä

n. 1 tl suolaa tai kanaliemijauhetta

 

Huuhtele riisi hyvin ja liota suolavedessä 15-20 minuuttia.

Puhdista broilerinrinta ja leikkaa 2x2 cm paloiksi. Kuumenna öljy suuressa padassa, ruskista siinä broilerinpalat kevyesti ja poista pannusta sivuun odottamaan.

Silppua sipuli ja ruskista sitä öljyssä 5-10 minuuttia, leikkaa porkkanat 'tulitikuiksi' ja lisää pataan. Kuullota 10 minuuttia ja lisää kanapalat, mausteet ja ½ tl suolaa.

Siivilöi riisi ja lisää pataan porkkanaseoksen päälle, älä sekoita. Lisää vesi ja loput suolasta ja anna kiehahtaa. Sulje kansi tiiviisti ja keitä pienellä tulella 15 minuuttia. Avaa kansi ja painele lusikanvarren tai vastaavan avulla reikiä riisikerrokseen pohjaan asti. Sulje kansi uudestaan ja jatka kypsyttämistä toiset 15 minuuttia.  

Anna riisin seisoa vielä 10 minuuttia ennenkuin sekoitat sen pohjia myöten.

Ploffia voi rikastuttaa lisäämällä rusinoita, kik-herneitä, paprikaa, pinjansiemeniä jne.

 

167132.jpg

 

 

 <?xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" />