<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Näin kesäaikaan kun kuuman lieden äärellä kokkaaminen ei tunnu mitenkään houkuttelevalta eivätkä raskaat ateriat muutenkaan tunnu tekevän kauppaa, on nälän yllättäessä keksittävä helppoja ja virkistäviä vaihtoehtoja.

Turkkilainen kurkku-jogurttisalaatti, cacik, on juuri sopiva tähän tarkoitukseen.

Cacik alkaa olla jo tuttu suomalaisillekin, onhan sitä (kuulemma) myynnissä valmiinakin. Mutta mikään ei korvaa itsetehtyä jääkaapissa jäähdytettyä cacikia.

 

Cacik-ohjeita löytyy netissä  roppakaupalla, joten en aio sitä tähän laittaa, mutta koska oma *itämainen* versioni poikkeaa jonkin verran suomalaisten tuntemasta salaatista,  haluan kuvailla sitä muutamin sanoin ja kuvin.

 

Ensinnäkin, käytän cacikiini mieluiten  pitkulaisia kevyen karvan peittämiä kurkkuja, joiden arabiankielinen nimi on fakus. Niitä on näin kesäaikaan tarjolla kaikkialla lähi-idän  markkinoilla. Fakus-kurkut ovat verraten kuivia ja vähäsiemenisiä ja säilyvät  rapeina salaatissa pitkiäkin aikoja toisin kuin veltostuvat ja vesittyvät tavalliset kurkut. Väriltään kurkut ovat joko vaalean- tai tummanvihreitä. Tässä malli:

 207693.jpg

 

Toinen piristävä lisä cacikiini on portulakka (Portulaca oleracea), joka on Intiasta kotoisin oleva luonnonkasvi, jota käytetään ruokakasvina ympäri Lähi-Itää. Sen lehdet ja varret ovat rapeita ja murskattuina limaisia. Maku on mieto ja muistuttaa hieman suolaheinää.

 

207692.jpg

 

 

Muut ainekset ovatkin kutakuinkin normaalit eli: maustamatonta jogurttia, valkosipulia, tuoretta minttua, suolaa, pippuria, oliiviöljyä ja tilkka etikkaa.

Ja tältä näyttää tulos:

 

321303.jpg