<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Marraskuun 11. päivänä alkaa seudullamme vehnänkylvö. Sitä ennen kylvetty vilja usein kuivuu oraalle nousun jälkeen sateiden puutteen vuoksi.

Kylvökauden alkamisen kunniaksi keitin kokonaisesta vehnästä puuron, jota Egyptissä kutsutaan belilaksi ja palestiinalaiskeittiössä sunuunijjaksi. Itse asiassa tätä puuroa on tapana tarjota sadonkorjuun päätteeksi alkukesästä, mutta on se aivan maittavaa ympäri vuottakin. Toinen perinteinen tilaisuus, jolloin tarjotaan sunuunijjaa on, kun vauvalla puhkeaa ensimmäinen hammas. Silloin se annostellaan pieniin kuppeihin, koristellaan värikkäin makeisin ja jaetaan perheelle ja naapureille.

Belilan/sunuunijan voi keittää joko veteen tai maitoon, se voi olla kuivaa tai vähän vetelämpää ja koristeluun on lukuisia mahdollisuuksia.

Se sopii hyvin aamupuuroksi tai välipalaksi, mutta jälkiruuaksi se on vähän liian raskas.

 

Aineet 4-6 annokseen:

2 lasia kokonaista vehnää

vettä

2 lasia maitoa

sokeria

hieman suolaa

½ tl kanelia

50 g voita

(hieman ruusuvettä)

 

koristeluun: rusinoita, manteleita, pähkinöitä, kookosrouhetta, hunajaa ym.

 

Puhdista vehnä ja liota muutama tunti tai yön yli. Huuhtele liotetut vehnänjyvät ja keitä vähässä vedessä tunnin verran kunnes pehmenee. Lisää maito ja sokeria maun mukaan. Keitä vielä puolisen tuntia tai kunnes suurin osa nesteestä haihtuu. Lisää voi, suola sekä kaneli, jaa annoksiin ja koristele mielen mukaan. Parasta lämpimänä.

 

1052251.jpg