Keitetyllä porkkanasalaatilla on vakiopaikka meze-pöydissä ympäri  Lähi-Itää. Se on nopea valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Tunnetuin on kai marokkolainen porkkanasalaatti, mutta melkolailla samaa kaavaa noudattavat salaatit muuallakin. Eroavat yleensä vain maustamisessa. Useimmiten salaattiin lisätään hienonnettua persiljaa, mutta toisinaan se korvataan korianterilla tai mintulla. Päämausteena on lähes aina jeera, mutta libyalaiseen salaattiin lisätään myös kuminaa eli karawijjaa. Marokkolaiset pitävät tulisesta porkkanasalaatista ja lisäävät siihen vähän harisaa tai chiliä. Yleensä salaattiin lisätään myös valkosipulia, mutta ilmankin pärjää. Sitruunanmehun voi korvata etikalla, mutta oliiviöljystä en ainakaan itse tingi.

Lähes kaikissa tuntemissani ohjeissa porkkanat kuoritaan ja siivutetaan ennen keittämistä, itelläni kuitenkin on tapana keittää porkkanat kokonaisina, ravinteiden ja maun säilyttämiseksi, ja kuoria sekä viipaloida vasta jäähtyneinä.

Ja tässä ohje:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

n.½ kg keskikokoisia porkkanoita

3 rkl sitruunanmehua tai etikkaa

1/4 lasia oliiviöljyä

1 tl jeeraa

n.1 tl suolaa

3 rkl hienonnettua persiljaa

1-2 murskattua vakosipulin kynttä

 

Keitä porkkanoita 15-20 minuuttia kunnes pehmenevät, mutteivat hajoa. Kun porkkanat ovat täysin jäähtyneet, raavi pois uloin kuori ja viipaloi vinoiksi siivuiksi. Sekoita sitruunanmehu (tai etikka), oliiviöljy ja valkosipulimurska ja kaada porkkanasiivujen päälle. Lisää suola+mausteet ja sekoita. Anna mausteiden imeytyä vähintään tunnin ajan ennen tarjoamista.

 

296301.jpg