Marokkolaisen meze-pöydän herkut , monimuotoiset ja -täytteiset bastillat (pastillat) ovat suosittua naposteltavaa ympäri Lähi-Itää ja myös sen ulkopuolella.
Usein niiden valmistukseen käytetään filo-taikinaa, koska sitä on parhaiten saatavilla. Filo-taikina on kuitenkin kuivaa ja herkästi murenevaa ja parempi vaihtoehto ovatkin notkeat ja huokoiset al-warake lehdet, jotka on valmistettu vartavasten tähän tarkoitukseen. Ennen niitä valmistivat asiaan erikoistuneet al-warake leipojat, jotka yleensä olivat vanhempia naishenkilöitä. Pyöreät lehdet esikypsennettiin nurinpäin käännetyn paistinpannun päällä. Nykyään ne valmistetaan teollisesti kuten filo-taikina ja säilytetään pakastettuna käyttöön asti.
Suosituimmat bastilla-muodot ovat varmasti kolmiot ja rullat (sikarit). Eri muotojen tarkoituksena on erottaa toisistaan erilaiset täytteet. Oma suosikkini on ehdottomasti sikarit, koska ne on helppo täyttää, helppo paistaa ja helppo napsia.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Tämä täytemäärä riittää 17-20 sikariin. Jos ei ole saatavilla al-warake lehtiä, niin täytyy vaan käyttää filo-taikinaa. Täytteeksi valitsin vaatimattoman, mutta mielestäni maukkaimman makeahkon perunatäytteen.
Täyte:
n. 1 kg perunoita
1 hienonnettu sipuli
½ tl kanelia
1 tl suolaa
1/4 tl chilijauhetta
1/ 4 tl mustapippuria
2-3 rkl ruokaöljyä
-liimana kananmunaa tai vehnäjauho-vesiseosta
Keitä perunat pehmeiksi kuorineen.
Kuori ja muusaa.
Hienonna sipuli ja ruskista öljyssä.
Sekoita kaikki täyte-aineet keskenään.
Sivele 'liimaa' taikinaympyrän reunoihin.
Levitä lusikallinen täytettä n.10 cm pätkäksi al-warake lehden keskelle.Taita lehti kahti puolikuuksi ja käännä sivut sisään suorakaiteeksi. Sivele vielä vähän liimaa kierrä sikariksi.
Kypsennä syvässä öljyssä kauniin ruskeiksi.
Anna jäähtyä 10-15 minuuttia ja tarjoa alkupalana, meze-pöydässä tai illanistujaisissa.
Syödään sormin.
Kommentit