Marokkolaisen  meze-pöydän herkut , monimuotoiset ja -täytteiset bastillat (pastillat) ovat suosittua naposteltavaa ympäri Lähi-Itää ja myös sen ulkopuolella.

Usein niiden valmistukseen käytetään filo-taikinaa, koska sitä on parhaiten saatavilla. Filo-taikina on kuitenkin kuivaa ja herkästi murenevaa ja parempi vaihtoehto ovatkin notkeat ja huokoiset al-warake lehdet, jotka on valmistettu vartavasten tähän tarkoitukseen. Ennen niitä valmistivat asiaan erikoistuneet al-warake leipojat, jotka yleensä olivat vanhempia naishenkilöitä. Pyöreät lehdet esikypsennettiin nurinpäin käännetyn paistinpannun päällä. Nykyään ne valmistetaan teollisesti kuten filo-taikina ja säilytetään pakastettuna käyttöön asti.  

Suosituimmat bastilla-muodot ovat varmasti kolmiot ja rullat (sikarit). Eri muotojen tarkoituksena on  erottaa toisistaan erilaiset täytteet. Oma suosikkini on ehdottomasti sikarit, koska ne on  helppo täyttää, helppo paistaa ja helppo napsia.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

258974.jpg 

 

Tämä täytemäärä riittää 17-20 sikariin. Jos ei ole saatavilla al-warake lehtiä, niin täytyy vaan käyttää filo-taikinaa. Täytteeksi valitsin vaatimattoman, mutta mielestäni maukkaimman makeahkon perunatäytteen.

 

Täyte:

n. 1 kg perunoita

1 hienonnettu sipuli

½ tl kanelia

1 tl suolaa

1/4 tl chilijauhetta

1/ 4 tl mustapippuria

2-3 rkl ruokaöljyä

 

-liimana kananmunaa tai vehnäjauho-vesiseosta

 

Keitä perunat pehmeiksi kuorineen.

Kuori ja muusaa.

Hienonna sipuli ja ruskista öljyssä.  

Sekoita kaikki täyte-aineet keskenään.

Sivele 'liimaa' taikinaympyrän reunoihin.

Levitä lusikallinen täytettä n.10 cm pätkäksi al-warake lehden keskelle.Taita lehti kahti puolikuuksi ja käännä sivut sisään suorakaiteeksi. Sivele vielä vähän liimaa kierrä sikariksi.

Kypsennä syvässä öljyssä kauniin ruskeiksi.

Anna jäähtyä 10-15 minuuttia ja tarjoa alkupalana, meze-pöydässä tai illanistujaisissa.  

Syödään sormin.  

 

258971.jpg