Härkäpapujen kasvatus on helppoa. Syksyllä laitan maahan maahan kuivat pavut ja kastelen vähän, jos on kuivaa. Sitten voinkin unohtaa ne 4-5 kuukaudeksi ja palata poimimaan satoa pääsiäisen aikoihin. Härkäpapu on sitkeä ja voimakas kasvi ja pitää hyvin puolensa rikkaruohoja ja tuholaisia vastaan eikä tarvitse juuri lannoitteitakaan.

Viime syksynä laitoin taas papuja kylvöön ja kun tässä jokin aika sitten kävin tarkastamassa satoa, löysin kyllä lähes naisenmittaisia varsia, mutta... yllätys, yllätys: EI PALON PALKOA!  Taitaa olla kyseessä hedelmätöm laji.

myöhempi lisäys:

580670.jpg

-Sittenkin palkoja! Alkukevään hedelmät jäivät syystä tai toisesta (kirvat, raekuuro?) kypsymättä.

 

Onneksi kuitenkin markkinoilta löytyy yhä runsaasti tuoreita härkäpapuja eikä tarvinnut tänäkään vuonna luopua 'fuul-padan' laitosta. Onhan siitä tullutkin osa keväistä ruokalistaamme.

'Vihreän fuulin' valmistus on helppoa, vaikka palkojen puhdistus onkin aikaavievää puuhaa, sillä kärkien lisäksi pitää poistaa myös puoliskojen väliset sitkeät syyt. Kätevämmin se käy yhdellä veitsenvedolla näin:  Katkaise palon tyvi melkein poikki. Revi irti puoliskoja yhdistävä syy melkein loppuun. Katkaise palon kärki melkein poikki ja revi taas jäljellä oleva syy loppuun asti.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

491616.jpg 

-tyttäreni näyttää mallia

 

Fuul-padan päämauste on tilli, jonka kanssa tuore härkäpapu pääsee oikeuksiinsa ja sitä lisätään runsaasti. Tomaattia tai sosetta vihreä fuul ei kaipaa.Ohje on helppo:

 

Aineet:

1 kg  tuoreita härkäpavun palkoja

300 g naudan tai lampaanlihaa

2 sipulia

4 murskatt. valkosipulin kynttä

3-4 rkl ruokaöljyä

2 rkl oliiviöljyä

1½ tl jeeraa

½ tl mustapippuria

1+ tl suolaa

nippu tuoretta tilliä

vettä

 

Puhdista härkäpavut, huuhtele ja kuivaa. Leikkaa hyvin pitkät palot kahtia.

Puhdista ja paloittele liha 2x2 cm:n paloiksi.

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä läpikuultavaksi. Lisää paloiteltu liha vähitellen ja ruskista kevyesti joka puolelta. Lisää valkosipuli, sekoita pari minuuttia ja lisää suola ja vettä niin, että lihapalat hyvin peittyvät. Keitä puoli tuntia ja lisää härkäpavun palot + mausteet sekä vettä kunnes palot juuri peittyvät. Keitä puolisen tuntia ja lisää hienonnettu tilli + oliiviöljy ja keitä vielä 10 minuuttia.

Tarjoa tuoreen sitruunamehun kanssa.

 

491618.jpg