Irakilainen keittiö on rikastuttanut maailmaa ihanilla kubba-keitoillaan, joita voi hyvällä syyllä lisätä jokapäiväistä ruokalistaa värittämään.

Monista maistamistani kubba-keitoista kurpitsa-kubba on ykköstilalla. Siihen käytetään kirkkaan oranssista jättikurpitsaa, jota myydään markkinoilla halutun kokoisina paloina. Oranssinen kurpitsa ei vaihda väriään kypsyessään ja pitempään keitettäessä se hajoaa hienoiksi säikeiksi, joka tekee keitosta sakeaa. Tomaattisose lisää vielä väriä ja makua ja sitruunanmehu antaa mukavaa happamuutta.

Kubban valmistus vaatii jonkin verran kokemusta ja aloittajan kubbista tulee helposti paksukuorisia ja kovia, omasta kokemuksesta kerron.

268299.jpg

taikina:

2 lasia mannasuurimoita

1 rkl öljyä

½ tl suolaa

n. 2/3 lasia lämmintä vettä (ei kiehuvaa)

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

täyte:

250 g jauhelihaa

1 sipuli

2 rkl hienonnettua persiljaa

n.½ tl suolaa

2 rkl oliiviöljyä

1 tl baharat mausteseosta*

 

keitto:

½ kg oranssia kurpitsaa

2 sellerinvartta lehtineen

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

3 rkl öljyä

2 rkl tomaattisosetta

½ tl paprikajauhetta

pala punaista chiliä tai chilijauhetta

1 tl suolaa

½ tl sokeria

1 rkl sitruunanmehua

vettä

 

*irakilainen baharat-sekoite sisältää kanelia, muskottipähkinää, ruusunnuppuja, inkivääriä, musta- ja maustepippuria

 

Ensin valmista keitto. Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä suuresssa kattilassa muutama minuutti.

Kuori kurpitsa, puhdista siemenistä ja leikkaa 3-4 cm:n paloiksi. Siivua valkosipuli ohuiksi siivuiksi ja lisää kattilaan yhdessä kurpitsapalojen kanssa. Kierrätä seosta pari minuuttia ja lisää vettä niin, että kurpitsat hyvin peittyvät ja anna kiehahtaa. Paloittele sellerinvarret ja lisää keittoon yhdessä mausteiden kanssa sitruunanmehua lukuunottamatta. Keitä puoli tuntia ja lisää vettä, jos tarpeen.

 

Tällä välin valmista kubbat. Aloita täytteestä hienontamalla tai raastamalla sipuli. Sirottele vähän suolaa sipulisilpun päälle ja jätä odottamaan kymmeneksi minuutiksi. Purista liiat mehut sipulista ja sekoita yhtenäiseksi seokseksi  muiden täyteainesten kanssa.

 

Sekoita suola ja öljy mannasuurimoihin ja lisää vesi vähitellen kunnes muodostuu kosteaa taikinaa.

Ennen kuin aloitat täyttämisen varaa läheisyyteen pieni kulhollinen vettä, jossa voit kaiken aikaa kostuttaa käsiä. Ota pala taikinaa ja tasoita kämmenellä ohueksi lehdeksi, laita vähän täytettä keskelle ja sulje. Pyörittele taikinapallo kämmenten välissä pyöreäksi ja sileäksi kubbaksi ja laita sivuun odottamaan.

Eräässä televisio-ohjelmassa näin niksin, jossa lihaseos muovattiin ensin pieniksi pyöryköiksi, laitettiin pakastimeen kunnes kovettuivat täysin ja sitten olikin helppo verhoilla kubbataikina ohueksi kerrokseksi kovien pyöryköiden päälle. On tärkeää, että taikinakerros on ohut.

 

Kun kubbet ovat valmiita, lisää ne keittoon vähitellen. Pidä huolta, että lientä on riittävästi ja että se on kiehuvaa. Keitä kubbeja 10 minuuttia kiehuvassa liemessä ja erottele ne pohjasta ja toisistaan. Lisää sitruunanmehu, sulje kansi ja keitä vielä 20 minuuttia. Tarjoa lämpimänä sellaisenaan tai valkoisen riisin ja salaatin kera.

Seuraavana päivänä lämmitetty kubba-keitto on sakeampaa ja vielä parempaa.

 

268274.jpg