Tämä keitto muistuttaa paljon persialaista yrttikeittoa eli Ghorme Sabzia, mutta naudan- tai lampaanlihan sijasta lisäsin keittoon tällä kertaa kalkkunan pitkän ja paksun kaulan. Tämä osa sopii mainiosti keittoihin, koska siinä on paljon luuta, joka antaa makua ja  lihaa on juuri sopivasti: ei liikaa eikä liian vähän. Ja tärkein kaikesta; se on hyvin edullista. Kalkkunan kaulan voi tietenkin korvata vastaavalla kanan osalla, jolloin tarvitaan yli puoli kiloa kanan kauloja.

 

382946.jpg

 

Tärkeintä tässä  keitossa kuitenkin on yrtit, joita laitetaan persialaiseen tapaan runsaasti. Itse kerään yrtit omasta kasvimaasta ja lisäksi poimin runsaasti luonnon yrttejä, mitä vain pihapiiristä löytyy. Tällä kertaa lisäsin myös sarviapilan lehtiä (shanbelile), kun tuli syksyllä heitettyä kourallinen hilben siemeniä pihaan ja nyt siellä kasvaa ja kukkii apilaa jo polvenkorkeudelle. Ostetut tuoreet yrtit sopivat tietenkin myös, pääasia, että on runsaasti.

 

382947.jpg

 

Kuivatut limetit antavat keitoille tyypillisen happaman ja maukkaan makunsa ja suosittelenkin niiden käyttämistä, jos vain saa käsiinsä. Päämausteeksi tällekin keitolle valitsin jemeniläisen hawaijz' –mausteseoksen, koska se mielestäni on paras keittomauste, vaikka tässä onkin kyseessä persialaistyylinen keitto.  Heitin mukaan myös vähän rikottua vihreää vehnää (frika, firik), kun sattui kaapista löytymään. Keittoa voi 'paksuntaa' myös karkealla bulgurilla tai vaikkapa keittonuudeleilla.  

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1  paloiteltu kalkkunankaula

2 sipulia paloina

3 siivuttua valkosipulinkynttä

2-3 laakerinlehtä

1½ tl karkeaa suolaa

1 sellerinjuuri

2 porkkanaa

(3 kesäkurpitsaa)

3 sellerinvartta

2 kuivattua limettiä tai 1 siruunan mehu

nippu persiljaa, korianteria, pinaattia, mangoldinlehtiä, sarviapilanlehtiä ym.

1 rkl hawaijz'-keittomausteseosta

 tai 1 tl kurkumaa, ½ tl jeeraa, 1/4 tl jauhett. kardemummaa ja hieman mustapippuria

1/4 lasia öljyä mielummin oliviöljyä

3-4 rkl vihreää vehnää tai bulguria tai keittonuudeleita

vettä

 

Puhdista kalkkunankaula ja kiehauta runsaassa vedessä. Kaada vesi pois ja mittaa uudestaan n.2.5 litraa vettä, lisää suola ja laakerinlehdet ja keitä vajaan tunnin verran. Lämmitä öljy pannussa, kuullota siinä kevyesti sipulipalat ja valkosipuli ja lisää pataan. Kuori ja paloittele juurekset, kesäkurpitsa ja sellerinvarret ja lisää joukkoon. Lisää mausteet ja kuivatut limetit ja keitä 20-30 minuuttia. Puhdista ja silppua yrtit ja keitä vielä 10 minuuttia ja lopuksi lisää vielä sitruunanmehu.

 

382949.jpg