<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Tässä muutama viikko sitten käväisin torilla naapurikaupungissa ja huomioni kiintyi eräällä myyntipöydällä lojuviin lehtinippuihin. Harjaantunut katseeni erotti kohta nämä "oudot" lehdet monien muiden tuttujen luonnonyrttien keskeltä.Tietenkin käännyin kohta myyjän puoleen utelemaan, mistä kasvista oli kyse. Myyjä selosti, että kasvi kasvoi luonnonvaraisena kukkuloilla ja niistä valmistettiin kääryleitä mangoldirullien tapaan. Arabiankielisen nimenkin hän mainitsi, mutta se säilyi hatarassa muistisssani täsmälleen kymmenen minuuttia. Joka tapauksessa päätin kokeilla näitä mielenkiintoisia ryppyisiä pitkuluisia lehtiä ja ostin yhden nipun. 

1283384.jpg

 

Huomasin pian, että lehdet olivat kuin "luotu" täytettäviksi ja niitä oli erikoisen helppo rullata kääryleiksi. Valmistin kääryleet klassiseen tapaan jauheliha-riisi täytteellä tomaattiliemessä. Punavihreä väriyhdistelmä oli ilo silmälle ja kasvin maku jokseenkin neutraali: ei hapan eikä karvas.

 

1283394.jpg

-ennen uunia...

...ja jälkeen

1283407.jpg

 

Ohjetta tähän ei kai kannata laittaa, koska noita lehtiä tuskin löytyy yleisiltä markkinoilta varsinkaan Suomesta. Tietenkin voi rullata mangoldinlehtiä, mutta nekin voi valmistaa kaalikääryleohjeella.