Monen marokkolaisen keittiön antimen tapaan myös el-Hariira-keitto on löytänyt tiensä suuren yleisön sydämiin, eikä suotta. Tämä silkinpehmeä (hariir=silkki) keitto lämmittää näin kylminä talvipäivinä sekä kehon että mielen. Muslimeilla on tapana tarjota sitä Ramadanin aikaan päiväpaaston päätteeksi. Ja mikä parasta Hariira-keiton pystyy valmistamaan pienellä vaivalla myös kotikeittiössä.

El-hariira keiton valmistuksen aloittaisin lihan valinnasta. Juhlavin keitto tulee kieltämättä lampaanlihasta, mutta kyllä naudanlihallakin pärjää, varsinkin jos on hieman ravainen pala ja vähän luuta mukana. Jos keittoon lisää lihan lisäksi pari palaa jalkaluuta, maku paranee monin verroin.

Kik-herneet on muistettava laittaa likoamaan edellisenä iltana (12 h). Kik-herneiden kuorimesta on montaa mieltä ja käytäntöä. Itse olen päätynyt kompromissiin, että kuorin, mutta en niin kovin tarkkaan niin että joukossa on myös kokonaisia herneitä. Jokatapauksessa, jos haluaa kuoria herneet, se käy kätevimmin näin: Laita kourallinen liotettuja herneitä leikkuulaudalla, peitä keittiöpyyheellä ja rullaa päällä kaulimella. Pitää käyttää vähän voimaa, mutta ei liikaa, jotteivat kik-herneet murskaudu. Kaulinnan jälkeen hiero herneitä vielä vähän sormien välissä niin, että puolikkaat irtoavat toisistaan. Käy läpi koko määrä ja laita kuoritut herneet vesikulhoon.  Hiero ja puristele kik-herneitä vielä vesikulhossakin, jotta mahdollisemman paljon herneitä hajoaa. Kaada pois vesi irtonaisten kuorien kanssa. Täytä kulho toistamiseen vedellä ja tyhjennä, ja näin uudestaan ja uudestaan kunnes suurinosa kuorista katoaa. Jos käyttää alkukypsytykseen (liha+kikherneet) painekattilaa, se jouduttaa keiton valmistusaikaa huomattavasti.

Ja tässä ohjeen jatko (1 lasi=2.5dl):

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

750 g naudan tai lampaan lihaa tai 500 g lihaa + pari palaa keittoluuta

1 lasi (vajaa) kuivia kik-herneitä

½ lasia ruskeita linssejä

(1 sellerinjuuri paloina)

4-5 silputtua tomaattia tai 1 purkki tomaattimurskaa

2 rkl tomaattisosetta

2 sipulia pieninä paloina

½ lasia hienonnettua sellerinlehtiä

½ lasia hienonnetua lehtipersiljaa

½ lasia hienonnettua korianteria  

½ lasia hienoja nuudeleita

2 tl suolaa

½ tl mustapippuria

½ tl kurkumaa (tai sahramia)

½ tl inkivääriä

(1/4 tl kanelia)

2 rkl vehnäjauhoja + ½ lasia vettä

n. ½ lasia öljyä

(1 rkl voita tai samnaa)

3-3.5 litraa vettä

1 sitruunan mehu

 

Mittaa suureen kattilaan n.3 litraa vettä, lisää  yönyli (12 tuntia) liotetut kik-herneet ja laita tulelle.

Puhdista ja paloittele liha, ruskista  nopeasti pannussa pienessä öljymäärässä ja siirrä kattilaan. Lisää 1 tl suolaa  ja keitä tunnin verran, painekattilassa riittää vajaat puolet ajasta. Kerää pois pinnalle kerääntyvä harmaa vaahto.

Puhdista linssit ja liota kylmässä vedessä 20 minuuttia ja lisää kattilaan yhdessä selleripalojen, tomaattisilpun ja mausteiden kanssa. Kuullota paloitellut sipulit öljyssä läpikuultaviksi, lisää hienonnetut yrtit, sekoita pari minuuttia, lisää keittoon ja keitä puoli tuntia. Lisää loppu öljy + suola, voi, tomaattisose sekä nuudelit ja keitä 20 minuuttia.

Sekoita jauhot veteen huolellisesti ja lisää keittoon kaiken aikaa sekoittaen. Lisää sitr.mehu ja keitä 5 minuuttia. Jos ei halua keitosta sameaa, tämän vaiheen voi jättää pois. Jotkut lisäävät myös kananmunaa, mutta itse en ole sitä versiota vielä kokeillut.

Tarjoa keitto kuumana ja laita tarjolle myös kuppi harisaa, jotta joka tahtoo voi lisätä soppaan vähän tulisuutta.

 

342943.jpg