Musht, jota myös Pyhän Pietarin kalaksi (St. Peter Fish) kutsutaan, on yleisin ruokakala Lähi-Idän sisävesissä ja meriversiokin löytyy. Tavallaan jonkinlainen Lähi-Idän ahven, maukas ja ruotojen pulestakin aivan OK.

Sana 'musht' on arabiaa ja tarkoittaa kampaa ja se kuulemma tulee kalan kampamaisen selkäevän vuoksi.

 

1034287.jpg 

Mushteja löytyy melkein aina myös tuoreena kalakaupoista, vaikkakin yleensä kaupan kalat ovat suurempikokoista viljeltyä lajia. Omat kalani ovat itseongittuja ja siksi melko sekalaista kokoa.

Mutta toki muutkin tuoreet kalat käyvät tähän kalavuokaan, tärkeintä vain, että ovat vähäruotoista lajia. Tämän kalaruuan etuna on, että sen voi valmistaa etukäteen ja lämmittää 10-15 minuuttia ennen ateriaa nopeasti kuumassa uunissa.

Tahinikastikkeen käyttö ruuanlaitossa on hyvin tyypillistä libanonilais-syyrialaisessa ruuanlaitossa ja sieltä se on vierinyt myös palestiinalaiseen keittiöön. Muuten ainekset tässä reseptissä ovat vaatimattomat eikä mausteitakaan juuri käytetä, mutta lopputulos on kuitenkin kerrassaan maittava. Perunat ovat oma lisäni, koska ne sopivat hyvin kokoonpanoon ja ne saa helposti lämmitettyä siinä kalojen päällä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

n. 1 kg perattua kalaa

karkeaa suolaa

vehnäjauhoja

ruokaöljyä

n. 1 kg perunoita

½ lasia vaaleaa tahinia (100%:sta)

½ lasia vettä

1+½ siruunan mehu

1 suuri sipuli

(2-3 rkl pinjansiemeniä)

suolaa, pippuria

hienonn. lehtipersiljaa

 

Suolaa kalat karkealla suolalla ja jätä tunniksi imeytymään.

Keitä ja kuori perunat.

Kuumenna reilusti öljyä pannussa. Kierrätä kalat vehnäjauhoissa ja paista molemmin puolin kullanruskeiksi. Poista pannusta ja järjestele uunivuuan pohjalle.

Kuumenna pari ruokalusikallista öljyä pannussa ja ruskista siinä pinjansiemenet ja siirrä sivuun reikäkauhalla. Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota muutama minuutti kuumassa pannussa. Pienennä lämpöä ja lisää pari lusikallista oliiviöljyä ja kuullota vielä  muutama minuutti. Jätä sivuun odottamaan.

Valmista kastike sekoittamalla tahini + vesi + yhden sitruunan mehu.

Kuumenna uuni tai mielummin uunigrilli reiluun 200 asteeseen.

 Kaada tahinikastike kalojen päälle ja järjestele perunat kastikkeen päälle. Sirottele päälle ruskistettu sipuli, suolaa ja pinjansiemenet, jos löytyy. Laita kuumaan uuniin mielummin grillin alle varttitunniksi kunnes sipuli päällä ruskistuu.

Koristele hienonnetulla persiljalla ja lirauta päälle vielä puolen sitruunan mehu.

Tarjoa välittömästi.  

 

1034261.jpg