Aito beduiinikeittiö on katoamassa sitä mukaa kun beduiinit muuttavat perinteisistä teltoistaan kivitaloihin. Sana beduiini juontuu arabiankielisestä sanasta 'badawi' eli autiomaan asukas ja aavikko se juuri onkin sanellut beduiinien elinehdot vuosisatojen ja tuhansien aikana. Perinteisen beduiinikeittiön avainsana on yksinkertaisuus. Ruokavalio perustuu enimmäkseen vehnätuotteisiin (jauhot, jeresh, jyvät) ja jonkinverran käytetään myös linssejä, riisiä ja maissia.

Maitotuotteita (leben, labne, rajib, samne) syödään paljon etenkin keväällä karitsoimisen aikaan.  Myöhempää käyttöä varten maidosta valmistetaan juustoa, joka kuivataan ja suolataan 'suolaakin suolaisemmaksi'. Tätä 'afik' juustoa pitää liottaa vedessä pitkään ennen käyttöä.

Talvisaikaan myös autiomaassa sen reunoilla on tarjolla luonnonyrttejä ja muuta vihreää, joka käytetään tarkoin hyväksi.

Juhlavampaa ateriaa varten tai tärkeän vieraan kunniaksi teurastetaan lammas, joka laitetaan ruuaksi melkein välittömästi. Lahdattu eläin käytetään hyväksi tarkkaan sisäelimiä myöten eikä juuri mitään joudu hukkaan. Savu on usein ainoa mauste, joka maustaa perinteistä beduiiniruokaa.

Makeita leivonnaisia, kakkuja ja jälkiruokia löytyy  beduiinien ruokavaliosta niukasti ja monesti ne valmistetaan yksinkertaisesti lisäämällä sokeria vehnätuotteisiin.

Khuhija on yksi tällainen ja se valmistetaan ylijäämäleivästä, joka  kastetaan öljyssä ja sokerissa ja paistetaan toistamiseen. Modernissa keittiössä tästä on väännetty vähän toisenlainen versio, joka tunnetaan 'khuja'-nimellä. Omassa versiossani vaihdoin runsaat puolet sokerista fariinisokeriin, jolloin saadaan kauniimpi väri ja on kai vähän terveellisempääkin.

Ohje on yksinkertainen.

 

Aineet:

n. 4 ei-tuoretta pita-leipää

3 lasia vettä

1 lasi sokeria (tai puolet fariinisokeria)

1 rkl kanelia

100 g voita

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kiehauta vesi, sokeri sekä kaneli ja lisää voi. Revi leipäset paloiksi ja lisää kattilaan. Keitä seosta 10-15 minuuttia kunnes suurin osa nesteestä imeytyy.  Tarjoa heti tai jäähtyneenä.

 

525640.jpg