Sikuri on taas yksi esimerkki arabikeittiön paljon käytetyistä luonnonyrteistä. Sikuria tunnetaan montaa lajia ja yleisin seudullani on varmasti Cichorium pupilum, jonka hieman karvaisen makuiset lehdet voi silputa suoraan salaattiin tai  ne ne voi paistaa sipulin kanssa ja syödä linssien, riisin tai vaikkapa jogurtin kera. Sikurin arabiankielinen nimi on 'ileth' tai 'hindiba'.

 

493045.jpg

Varmuudella sikurin voi tunnistaa vasta, kun se kukkii huhti-toukokuussa , mutta silloin sen lehdet eivät enää kelpaa syötäviksi. Täytyy tunnustaa, että itsekin söin monet vuodet jos jotakin lehteä sikurina ennenkuin opin sen täysin tunnistamaan, jos ei muun niin maun perusteella. Sikurin lehdet ovat karvaisen, mutta eivät liian karvaisen makuisia ja maukkaita enkä voikaan olla taittamasta sikurinlehteä suuhuni aina kun satun kasvin näkemään. Yleensä sitä kasvaa pihat ja pellonpientareet täynnä, mutta se erottuu maisemasta vasta loppukeväällä, kun muu vihreä kuivuu ja kellastuu ja sen kauniit violetinsiniset kukat pilkistävät puolenmetrin korkuisten varsien lomista.

 

580663.jpg

-kukkiva sikuri, aamuvirkun nautinto

 

Toinen hyötykäytössä oleva sikurilaji on  C. Intybus, jonka paksua juurta on menneinä päivinä  käytetty kahvinkorvikkeena. Nykyään löytyy markkinoilta myös viljeltyä sikuria (C. Endivia), joka kuvista päätellen muistuttaa lehtisalaatin tai kiinankaalin sydäntä. Itse en ole kasvia koskaan maistanut. Kansanparannuksessa sikuria käytetään erityisesti maksavaivoihin.

Tällä kertaa laitoin sikurinlehtiä jogurtissa. Vaihtoehtoisesti voisi ehkä käyttää voikukanlehtiä, vaikka en  muista miltä ne maistuvat.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

½-1 kg tuoreita ja ehjiä sikurinlehtiä

2 sipulia

2 valk.sipulinkynttä

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

sitr.mehua

300-400 g maustamatonta jogurttia (tai labania)

 

Puhdista ja huuhtele sikurinlehdet ja silppua ylimalkasisesti. Kiehauta pari litraa vettä ja keitä siinä lehtiä keitä 5-10 minuuttia ja valuta pois vesi. Tämä toimenpide poistaa lehdistä liian karvaisuuden. Jos karvaisuus miellyttää, voi lehdet silputa suoraan öljyyn.

Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä läpikuultavaksi. Lisää hienonnettu valkosipuli ja sekoita minuutti pari. Hienonna keitetyt sikurinlehdet parin sentin silpuksi ja purista pois liika neste. Lisää sikurisilppu pannuun vähitellen kaiken aikaa sekoittaen. Lisää suola + pippuri ja kypsennä seosta 10-15 minuuttia. Kaada seos tarjoilukulhoon ja lisää tuoretta sitruunanmehua maun mukaan. Sekoita joukkoon jogurtti tai laban ja tarjoa kohta tai jäähtyneenä.

 

493051.jpg