Näin talvella tulee syödyksi paljon "ruohoja", mutta joskus kaipaa vähän epäterveellisempääkin ravintoa, siispä  tässä laitoinkin burekkia jauhelihatäytteellä; rasvaista, rapeaa  . . . ja niiiin hyväää!

Taikinaksi valmistin tutun turkkilaisen burek-taikinan. Siis sen, jota liotetaan öljyssä yönyli ja sitten venytetään ja vanutetaan laajaksi ohueksi kalvoksi ja kierretään tai taitetaan haluttuun muotoon.

Täytteen koostumusta kevensin kurpitsalla ja vihreillä luonnonyrteillä, jotka tietenkin voi vaihtaa kaupasta löytyvään vihreään.

Kokemukseni mukaan parhaat astiat uunikypsytykseen ovat yksinkertaiset pyöreät alumiinivuuat. Ne ovat kevyitä ja käytännöllisiä ja niitä löytyy montaa eri kokoa  edullisin hinnoin kaikilla arabitoreilla ja miksei muuallakin. Tähän ohjeeseen sopii suurin mahdollinen uuniin mahtuva vuoka tai kaksi pienempää. Jos ei löydy sopivaa alumiinivuokaa, voi käyttää tavallista uunipelliä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Taikina:

1 kg vehnäjauhoja

3 rkl etikkaa (5%)

2 tl suolaa

2½-3 lasia vettä

 

-runsaasti ruokaöljyä (½-1 l)

 

Sekoita jauhot + suola ja lisää etikka + vesi ja vaivaa pehmeäksi taikinaksi. Jaa taikina 6 osaan ja pyöritä palat palloiksi ja aseta kulhoon. Kaada päälle ruokaöljyä niin, että taikinapallot peittyvät ja jätä lepäämään useaksi tunniksi tai yön yli. 

 

Täyte:

½ kg rasvaista jauhelihaa

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

nippu hiennonettua lehtipersiljaa

nippu hienonnettuja sellerinlehtiä

muuta vihreää mahdollisuuksien mukaan (mangoldinlehtiä, pinaattia)

pala oranssia kurpitsaa, jos löytyy

1 tl suolaa

1 tl baharat pyörykkä-seosta

½ tl kanelia

½ tl maustepippuria

hieman valkopippuria

2 rkl sitruunanmehua

 

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä läpikuultavaksi. Murskaa valkosipuli ja lisää pannuun. Lisää jauheliha ja ruskista 5 minuuttia ja lisää mausteet. Leikkaa kurpitsa pikkupaloiksi, lisää seokseen ja keitä kannen alla15-20 minuuttia. Kurpitsa hajoaa kypsennettäessä hienoiksi syiksi, jotka häviävät lihaseokseen antaen sille lisämakua ja kevyemmän rakenteen enkä suosittele sen vaihtamista muihin kasviksiin esim. porkkanaan.   

Lopuksi sekoita joukkoon hienonnetut yrtit ja sitruunanmehu.

 

Työskentelyalustaksi valitse laaja sileä alusta esim. tiskipöytä. Kaada taikinakulhossa olevaa öljyä alustalle ja levitä se kämmenellä tasaisesti koko pinnalle. Siirrä yksi taikinapallo pöydälle ja ala 'avata' sitä varovasti öljytyin käsin taputellen ja venytellen kunnes muodostuu laaja (yli 50cm) ja kalvon ohut taikinalehti. Taita lehti kahtia, leikkaa pois mahdolliset paksut reunat. Levitä täytettä  leveäksi nauhaksi taitoksen suuntaan ja kierrä lehti pitkäksi rullaksi. Aseta rulla vuokaan vuuan reunoja myötäillen ja jatka näin myös loppujen taikinapalojen kanssa kunnes vuoka täyttyy. Täytettyjä taikinarullia voi myös kiertää ja vääntää mielen mukaan niin, että muodostuu mahdollisemman lehdekästä burekkia. Paista 200 asteessa 30 minuuttia tai kunnes burek saa kauniin ruskean värin ja rapean pohjan.  

 

419127.jpg