Pannussa paistetut lehtileipäset ja pannukakut ovat suosittuja ympäri Lähi-Itää. Niihin käytettävät ainekset ovat minimaaliset ja valmistuskin suhteellisen yksinkertaista, vaikkakin aikaavievää.

Mufleta on yksi tällainen lehtileipänen ja mielestäni varsin mielenkiintoinen versio, koska se paistetaan kerroksittain ja pysyy näin lämpimänä ja pehmeänä pitempään.

Marokon juutalaisilla on tapana valmistaa mufleta-leipäsiä jokavuotisissa mimuna-juhlissaan. Tästäkin olen tavannut useita versioita ja mielistynyt erityisesti yksinkertaiseen ilman hiivaa tai muuta kohotetta valmistettavaan taikinaan:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

1 kg vehnäjauhoja

2 tl suolaa

n. 3 lasia vettä

-runsaasti ruokaöljyä

 

Taikinan valmistus menee suurinpiirtein turkkilaisen burek-taikinan tapaan.

Sekoita jauhot + suola kulhossa ja lisää vesi vähitellen samalla käsin vaivaten kunnes muodostuu pehmeä lähes käsiintarttuva taikina. Kovaa taikinaa on hankala venyttää myöhäisemmässä vaiheessa. Vaivaa taikinaa jauhotetulla leivinalustalla 5 minuuttia. Jaa taikina n.30 pikku palaan. Liian suuret palat ovat suurempi ongelma kuin liian pienet palat. Pyöritä palat palloiksi, aseta laajaan vuokaan ja kaada päälle öljyä noin puolet taikinapalojen paksuudesta. Kierrätä palloja öljyssä ja jätä odottamaan tunnin ajaksi. Taikina säilyy kyllä öljyssä pitempäänkin.

Taikinalehtien venyttämiseen tarvitaan sileä alusta. Itse käytän leivinuunin pelliä, josta öljy ei pääse leviämään ympäriinsä.

Aluksi ota muutama pallo öljystä valumaan. Laita 'tarttumaton' paistinpannu liedelle kuumenemaan keskinkertaiselle tulelle.

Aseta yksi pala pellille ja venytä se käsin paistinpannun kokoiseksi lehdeksi. Siirrä lehti pannuun, paista minuutin verran, käännä ja ala venyttää seuraavaa lehteä. Aseta lehti toisen päälle ja käännä. Siirry seuraavaan lehteen, mutta muista, ettei venytys saa viedä enempää kuin puoli minuuttia, jottei pannussa oleva mufleta pala. Ota kaiken aikaa myös taikinapaloja öljystä valumaan. Jatka samaan tapaan kunnes pinossa on 10-15 lehteä. Aloittajalle suosittelen korkeintaan 10 lehden mufletaa. Kun mufletapino paksuntuu ja sen paino lisääntyy, on parastaa pienentää vähän tulta. Siirrä valmis mufleta tarjoilulautaselle ja aloita seuraavaan valmistus.

Mufleta tarjoillaan voin ja hunajan kera, mutta mielestäni voista voi tinkiä, sillä öljyä on leipäsessä jo riittävästi. Kukin syöjä ottaa aina vuorollaan päälimmäisen lehden pinosta kunnes koko pino häviää.

Jäähtyessäään mufleta-lehtiset muuttuvat vähän sitkeiksi, vaikka ainakin meillä menevät kaupaksi silloinkin.

  

511199.jpg