<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kuivatut viikunat ovat kai tuttuja meille kaikille ja nykyään varmasti myös tuoreet viikunat ovat jo saapuneet Suomen markkinoille, vaikka 80-luvun alussa en muista niitä vielä Suomesta  löytyneenkään.

170931.jpg

 

Joka tapauksessa viikuna ovat hyvin mielenkiintoinen 'hedelmä'.

Viikunapuu (Ficus carica) kuuluu vanhimpiin tunnettuihin hedelmäpuihin. Ihmisravintonakin se on tunnettu jo tuhansia vuosia. Se mainitaan myös luomiskertomuksessa, kun Aatami ja Eeva valmistivat vyöt viikunanpuun lehdistä häpeäänsä peittämään.

 

Myös biologiselta kannalta viikuna on erikoinen hedelmä. Vai voiko edes puhua hedelmästä, sillä viikuna on oikeastaan sulkeuttunut kukinto, jota päällystää pehmeä, nahkamainen kuori. Tämän vuoksi viikunan hedelmöittämisen suorittavan pienenpienen ötökän on tunkeuduttava viikunan sisälle, jonne se myös munii munansa. Siksi kai aina tuoreita viikunoita syödessäni, tarkastan huolellisesti liikkuuko siellä sisällä jokin. Viikunan oma sisältö muistuttaa myös paljon vaaleita matoja niin, että joskus oikein epäilee silmiään. Anteeksi vaan, tämä vertaus.

 

En juuri käytä tuoreita viikunoita ruuanlaitossa, koska mielestäni ne ovat parhaita sellaisinaan. Niistä voi tietenkin laittaa hilloa ja monenlaisia jälkiruokia ja jotkut pitävät niistä grillattuina.

 

Yritin tässä kuitenkin laittaa jotain jälkiruuan tapaista, reseptin löydettyäni.

 Näin:

15 viikunaa pituussuuntaan halkaistuna

<?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />50 g voita

3 rkl fariini/demerarasokeria

1 tl raastettua sitr.kuorta

Päälle: 3 munanvalkuaista, 1/3 lasillista sokeria, 1 rkl maissitärkkelystä

 

Sulata voi pannussa ja lisää sokeri ja kun seos alkaa mukavasti kuplia, lisää viikunanpuolikkaat ja sekoita niita pannussa 5 minuuttia. Lisää sitruunan kuori.

Asettele viikunanpuolikkaat uunivuokaan leikkauspinta alaspäin ja kaada päälle voiseos.

Vatkaa valkuaiset + sokeri vaahdoksi ja lisää maissitärkkelys sihdin läpi ja sekoita varovasti. Nostele lusikalla (tai pursuta) vaahto kasoiksi viikunoitten päälle.

Paista 180 asteessa 15 minuuuttia, alenna lämpö 120 asteeseen ja paista 1½ tuntia.

 

170965.jpg