Säilötyillä kasviksilla on vakiopaikka Lähi-Idän maiden ruokavaliossa, varsinkin näin talvisaikaan, kun kesäisiä salaattivihanneksia (tomaatit, kurkut, paprikat) ei ole aina saatavilla tai niiden hinnat ovat pilvissä. Puutteen korvaa tällöin säilötyt "talvivihannekset", joilla tarkoitan juureksia ja eräitä kaalilajeja. Voihan niistäkin toki salaatin laittaa tuoreenakin, mutta säilöttynä ne ovat jotenkin edustavamman näköisiä. Keltainen värilisä onkin tässä melkein välttämätön. Itse käytän tähän tarkoitukseen irakilaisten suosimaa mango-kastiketta eli ambaa, joka antaa värin lisäksi myös makua. Vaihtoehtoisesti voi käyttää kurkumaa tai jos kukkaro sallii, aitoa sahramia.

Säilötyt juurekset eivät kaipaa pitkää säilöntäaikaa ja ovat valmiita syötäväksi jo päivän parin kuluttua. Näin talvella, ainakin omissa kotiolosuhteissani, ne säilyvät hyvin myös jääkaapin ulkopuolella, mutta pitkä säilytysaika ei paranna niiden makua ja parasta syödäkin parin viikon kuluessa säilönnästä. Ennen tarjoamista on tapanani liottaa niitä muutama minuutti sitruunalla maustetussa vedessä liian suolan ja etikanhajun poistamiseksi.

Kasviksia voi kukin valita omien resurssiensa ja mieltymyksiensä perusteella. Purkiksi tähän määrään riittää 1½-2 litran lasipurkki.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

3-4 porkkanaa

1 sellerinjuuri

½ kukkakaalia

1-2 naurista

1 kyssäkaali

1 punainen paprika (väriä antamaan)

1 vihreä chili (ei niin kovin tulinen)

3 kokonaista valkosipulinkynttä

1-2 laakerinlehtä

muutama mustapippuri

(pieni  pala tuoretta tai kuivattua inkivääriä)

 

liemi:

3 lasia (7.5 dl) vettä

1 lasi (2.5dl) etikkaa (5%)

2 rkl karkeaa suolaa

1 rkl ambaa tai/ja 1 tl kurkumaa

 

Puhdista ja kuori kasvikset ja leikkaa siivuiksi, kukkakaali ja paprika paloiksi. Sullo kaikki kavikset + mausteet tiiviisti puhtaaseen purkkiin.

Valmista liemi. Kiehauta kaikki aineet ja kaada purkkiin kasvisten päälle. Sulje kansi ja ravista purkkia rajusti. Laita odottamaan 'puolivarjoisaan' paikkaan. Päivän parin päästä säilötyt kasvikset ovat valmiita syötäväksi.

 

332966.jpg