Zaatarin sekoituskokeilun aloitin kymmenisen vuotta sitten korvakuulolla hankittujen ohjeiden ja omien aistien havointojen pohjalta. Perusraaka-aineena olivat  zaatar-yrtin (Majorana syriaca /Oreganum maru) lehdet, joita keräsin luonnosta ja kuivasin.  Ensimmäisenä havaintona huomasin, että pelkkiä zaatarin lehtiä jauhamalla saadaan pölymäistä harmaanvihreää jauhetta, jonka voimakas aromi saa aikaan päänsäryn ja korvat kutiamaan.  Lisäsin jauheeseen ohjeiden mukaisesti reilusti (vähint.1/3) ruskeaksi paahdettuja seesaminsiemeniä, sumakkia, suolaa ja vähän oliiviöljyä värin ja rakenteen parantamiseksi, mutta maku oli vieläkin aivan liian voimakas ja kurkkuakutittava.

Lisäsin seokseen hieman jauhettuja Zaatar rumin (Satureja thymbra) lehtiä, joka on eräs kyntelilaji ja  kasvaa myös alueella luonnonvaraisena. Väri sekä rakenne paranivat huomattavasti, mutta mausta tuli vieläkin voimakkaampi.

621996.jpg

 

Seuraavaksi kokeilin timjamin lehtiä, jotka kuivasin pihassa kasvavasta purkkiyrtistä. Yleisesti Lähi-Idän alueella käytetään luonnonvaraisena kasvavaa timjamia, joka tunnetaan zaatar farsi-nimellä (Coridothymus capitatus). Timjami lieventää zaatar-yrtin hallitsevaa makua ja antaa seokselle lisäaromia.

621935.jpg

 

Nämä ovat zaatar-seoksen perusainekset, joita käytetään varsinkin ns.zaatar-alueilla. Näiden lisäksi löytyy eri seoksista myös monenmoisia lisämausteita kuten oreganoa, meiramia, jeeraa, fenkolinsiemeniä, pippuria ym. Olen kuullut myös, että jotkut  huijarit lisäävät zaatar-seokseensa aivan tavallista kuivattua ruohoa määrän lisäämiseksi. No, ruohon voi kai jotenkuten vielä sulattaa, mutta toisin ovat nämä, varsinkin teollisista seoksista löytyvät, sitruunahappojauheet ja jopa elintarvikevärit.

Mielenkiintoisin zaatar-seokseen käytetty mauste on mielestäni kuitenkin 'butum' eli Palestiinan pistaasin (Pistacia palaestina) siemenet, jotka ovat mustapippurin kokoisia ja väriltään vihreitä ja punaisia. Siemenet kypsyvät syksyllä ja löytyvät markkinoilta ympäri vuoden. Tämä on tuorein löytöni enkä ole ehtinyt sitä edes kokeilla. Joskus kyllä keräilin eri pistaasialajien siemeniä, joita kuulin käytettävän pippurinkorvikkeina, mutta pian huomasin, että siemenpurkki oli täynnä pieniä ötököitä ja heitin koko sisällön menemään.

 

621925.jpg