Sahlab on mahlabian (malabi) talvinen versio. Jäähdytetyn vanukasmaisen jälkiruuan sijasta samoista aineista valmistetaan ohuempi lämmin juoma. Alkuperäinen sahlab on peräisin Intiasta ja se valmistetaan orkidean juuresta (tai sipulista?) saatavasta jauheesta ja siitä nimikin sahlab tai salep (orchis mascula). Mutta tuota jauhetta on nykyään vaikeaa saada käsiinsä ja  kovin kallistakin on, siispä maissitärkkelys saa tässä ajaa asian.  Joka kuitenkin haluaa kokeilla aitoa sahlabia, kannattaa se hankkia jauhamattomana Istanbulista. Asialle omistautuneet väittävät, että siellä se on laadukkainta. Valmista jauhetta ei kuitenkaan itämaisilla markkinoilla kannata ostaa, sillä monta kertaa siihen on lisätty muita, halvempia, aineita.

Usein, varsinkin valmiina myytävät sahlab-juomat, valmistetaan aidon sahlabin ja maissitärkkelyksen sekoituksesta. Tällöin mittasuhteiden tulisi olla sellainen, että yhteen litraan maitoa sekoitetaan 3 rkl maissitärkkelystä ja 10 g sahlab-jauhetta.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ja tässä ohje neljään annokseen kotoista sahlab-juomaa.

 

4 lasia (1 litra) maitoa

4 rkl (tasoitettua) maissitärkkelystä

½ lasia vettä

3-4 rkl sokeria (tai maun mukaan)

1 rkl ruusuvettä 2-3 tippaa esanssia

 -koristeluun : murskattuja pistaasipähkinöitä tai manteleita, kanelia

 

Mittaa maito ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja laita kattila liedelle keskinkertaiselle tulelle. Sekoita maissitärkkelys veteen huolellisesti ja kaada kattilaan ohuena nauhana kaiken aikaa sekoittaen. Lämmitä maito kiehumispisteeseen niin, että seos sakenee ja alkaa kuplia kuin kuuma laava. Keitä pienellä tulella pari kolme minuuttia ja poista liedeltä. Lisää ruusuvesi ja sokeria, jos tarpeen ja sekoita huolellisesti. Kaada tarjoiluastioihin ja sirottele päälle kanelia ja murskattuja pähkinöitä tai manteleita. Tarjoa heti lämpimänä juomana tai lusikalla nauttien.

 

294022.jpg