Papupata on täyttävä arkiruoka ja sopii hyvin kylmiä talvipäiviä lämmittämään. Lähi-Idän maihin se levisi ottomannien kaudella niinkuin niin monet muutkin turkkilaisperäiset ruuat. Se ei välttämättä kaipaa seurakseen muuta kuin vaaleaa leipää, mutta meillä on tapana tarjota sitä vaalean riisin kanssa.  <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Aineet:

1½ lasia vaaleita papuja

½ tl ruokasoodaa

250 g naudanlihaa pieninä paloina

4-5 rkl ruokaöljyä

1  laakerinlehti

2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 kypsää tomaattia

2 rkl tomaattisosetta

1 tl makeaa paprikajauhetta

vähäsen chilijauhetta

suolaa

mustapippuria

vettä

 

Liota papuja yönyli soodavedessä, huuhtele ja siivilöi.

Silppua sipuli ja kuullota suuressa kattilassa läpikuultavaksi. Lisää lihapalat ja ruskita  joka puolelta. Lisää laakerinlehti, pavut ja vettä 3/4 kattilasta ja keitä puoli tuntia.

Kuori* ja paloittele tomaatit. Leikkaa valkosipuli ohuiksi siivuiksi ja kuullota kevyesti pannussa, lisää tomaattipalat ja kierrätä 5 minuuttia. Kaada seos kattilaan ja lisää tomaattisose+suola+mausteet ja keitä vielä tunnin verran kunnes pavut pehmenevät täysin.

 

*Kuoret saa pois tomaateista kätevästi viiltämällä '+ 'tomaatin lakeen ja kiehauttamalla minuutin verran. 

 

1214404.jpg