Tänään druusit viettivät profeetta Sebulonin (nabi Sablaan) muistopäivää, jolloin he vierailevat profeetan oletetulla haudalla Galileassa.
Itse en tätä juhlaa olisi kai huomioinnutkaan kaikkien muiden juhlien pyörteissä, mutta tyttäreni ilmoitti yllättäin, että hänellä on vapaata koulusta, koska druuseilla on juhla. Suuri osa koulun oppilaista kun on druuseja.
Tästä sainkin hyvän syyn valmistaa jotain druusikeittiön herkuista.
Druusien ruokakulttuuri perustuu paljolti perinnäiseen Libanonilaiseen ja Syyrialaiseen ruokavalioon. Se on hyvin luonnonläheinen ja ruokalista vaihtelee vuodenaikojen mukaan.
Tällä kertaa valitsin laitettavaksi amishan eli kypsyttämättömät kubbat, joille löytyy versiota niin syyrialaisesta ja libanonilaisesta kuin myös turkkilaisesta keittiöstä.
Tämä ruokalaji perustuu hienoon burguliin, joka maustetaan yrteillä ja mausteilla ja täytetään jauhelihaseoksella. Kubba-taikinan mausteena käytetään myös kuivattuja punaisia paprikoita, jotka ovat hyvin suosittuja druusikeittiössä.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Aineet taikinaan:
½ kg hienoa bulguria
2½ lasia vettä
2-3 viipaletta vaaleata leipää
½ lasia oliiviöljyä
1 keskikok. sipuli
1½ tl suolaa
3 kuivattua punaista paprikaa
1 tuore tulinen paprika
pikku nippu tuoretta minttua
muutama varsi tuoretta basilikaa
muutama tuore salvianlehti (jos löytyy)
½ tl jeeraa
½ tl kanelia
Puhdista paprikat siemenistä ja liota puoli tuntia.
Mittaa bulguri kulhoon, lisää 2½ lasia vettä ja anna imeytyä parikymmentä minuuttia.
Kostuta leipäsiivut, lisää bulguriin yhdessä oliiviöljyn kanssa ja vaivaa kiinteäksi taikinaksi.
Raasta sipuli ja lisää kulhoon.
Hienonna yrtit ja paprikat ja lisää taikinaan.
Lisää suola + mausteet ja sekoita kaikki aineet yhtenäiseksi massaksi.
Täyte:
200g jauhelihaa (nautaa tai lammasta)
1 suuri sipuli
2 rkl pinjansiemeniä
3 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
raastett./jauhett.muskottipähkinää
hieman hienonn. lehtipersiljaa
Kuumenna öljy pannussa, lisää ensin pinjansiemenet ja ruskista kevyesti. Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota kunnes alkaa kellertää. Lisää jauheliha vähitellen ja ruskista kevyesti. Sammuta tuli ja lisää suola, mausteet sekä hienonnettu pesilja.
Ota pala taikinaa ja pyöritä palloksi. Paina palloon kuoppa ja täytä täytteellä. Sulje kubba ja muovaile sukkulaksi. Ei haittaa, jos täyte ja kuori hieman sekaantuvat. Järjestele kubbat tarjottimelle ja tarjoa meze-pöydässä salaattien ja dippi-kastikkeiden kanssa.
Kommentit