Kaalikääryleet ovat niitä harvoja täytettyjä, jotka ovat tuttuja minulle jo lapsuudesta. Inhosin silloin kypsää kaalia yli kaiken ja tapanani olikin riisua kääryleistä kaalipeite ja syödä vain sisältö. Kaali-inho säilyi vielä pitkään aikuisikäänkin enkä kiirehtinyt kääryleitä rullaamaan vielä moneen vuoteen avioitumisen jälkeenkään. Lopulta mieheni sitten opetti minulle, että kaalikääryleet ovat hyviä vain, jos ne 'polttaa' ja näillä eväillä aloitin kokeilla kääryleiden laittoa perheellemme ja opin jopa pitämään niistä. Jostakin syystä vain löydän aina lasteni lautasilta riisutut kääryleiden kuoret.

Lähi-Idässä varsinainen kaalikausi on talvella, mutta nykyään löytyy kaaleja markkinoilta lähes ympäri vuoden. Kesäkaalit vaan eivät ole alkuunkaan talvikaalien veroisia. Mutta Suomessa kaalikausi alkaa varmasti olla jo käsillä niin, että voi herkutella kotimaisella kaalilla tai jopa oman kasvimaan antimilla.

 

Ongelmallisin vaihe kaalikääryleiden valmistuksessa on se lehtien irrottaminen. Toiset keittävät kaalin kokonaisena, toiset taas pakastavat sen ennen ja arabikeittiöissä on tapana ensin eritellä lehdet ja sitten keittää ne. Itse erittelen ensin varovasti päällimmäiset lehdet niin paljon kuin irtoaa suosiolla ja lopun kerän keitän kokonaisena.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1 suurikokoinen keräkaali

tayte:

 ½ kg  jauhelihaa (nauta-lammas tai nauta)

1 lasi pyöreätä riisiä

1 suuri sipuli

1 tl paprikajauhetta

½ tl kanelia

1/4 tl jauhett. maustepippuria       

1 tl suolaa

2 rkl hienonnettua persiljaa

1 kananmuna

3-4 rkl öljyä

 

liemi:

1 lasi vettä

3 rkl oliiviöljyä

1 murskattu valkosipulinkynsi

1 rkl tomaattisosetta

hivenen chiliä

 

Valmista ensin täyte.

Huuhtele riisi ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Liota puoli tuntia, huuhtele ja valuta.

Hienonna sipuli ja sekoita muiden ainesten kanssa yhtenäiseksi seokseksi. Jätä imeytymään tunnin verran.

 

Erittele kaalin lehdet ja keitä 5 minuuttia tai keitä kaali kokonaisena n.15 minuuttia ja erittele lehdet.

Laita runsaasti täytettä  lehden tyveen, käännä sivut sisään ja kierrä rullalle.

Järjestele valmiit kääryleet uunivuokaan, sekoita keskenään kaikki liemi ainekset ja kaada kääryleiden päälle.

Paista 200 asteessa puoli tuntia. Jos uunissa on ylägrilli, siirrä muutamaksi minuutiksi grillin alle niin, että kääryleiden yläpinta ruskistuu täysin.

 

832451.jpg