Remontti alkaa olla viimeistelyjä vailla ja vihdoin ja viimein voin taas siirtyä kauan kaivattuun arkirutiiniin: kunnolliset ateriat ajallaan ja paikallaan.  Tämä jokapäiväinen työrääkki ja epäsäännöllinen ruokailu onkin verottanut yhteisestä painostamme (puoliso+minä) yli 10 kiloa emmekä ennenkään olleet ylipainoisia. Kaikki syötäväksi kelpaava kuten rusinat, pähkinät, pinjansiemenet  yms. on kadonnut varastoista. Riisiä, linssejä ja vähän keittonuudeleita sentään löytyy vielä kuivavarastosta ja jääkaapissa odottaa monta kiloa tomaatteja, jotka yksi tuttu tässä heitti pihaan ja joita en ole ehtinyt käyttää. Kushaarinhan näistä aineista saa mukavasti. Kushaari (koshari) on egyptiläinen katuruoka, joka vaihtelee vähän eri paikoissa. Joskus käytetään tummia toisinaan oransseja linssejä, joissakin paikoissa koshaari tarjotaan riisin, toisissa nuudeleiden kanssa ja joskus sekoitetaan molempia. Itse käytän aina mustia (siis niitä pieniä ja vihertäviä) linssejä, koska ne eivät hajoa keitettäessä. Riisinä käytän yleensä pyöreää lajia, joka on suosituinta Egyptissä.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Riisi:

2 lasia riisiä

3 lasia vettä

1½ tl kanaliemijauhetta

suolaa

öljyä

 

Liota riisiä puolisen tuntia, huuhtele ja valuta kuivaksi.

Kuumenna öljy laajapohjaisessa kattilassa ja lisää riisi vähitellen kaiken aikaa puulastalla sekoittaen. Lisää kanaliemijauhe ja vesi vähitellen ja anna kiehahtaa. Sulje kansi ja keitä pienellä tulella 20 minuuttia kantta avaamatta. Anna riisin jäähtyä hetken, sekoita varovasti ja lisää suolaa, jos tarpeen.

 

Linssit:

1½ lasia mustia linssejä

  lasia kiehuvaa vettä

2 sipulia

1 laakerilehti

3-4 rkl öljyä

1 rkl jeeraa

1 tl suolaa

mustapippuria

 

Liota linssejä puolisen tuntia, huuhtele ja valuta.

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä kunnes alkaa kellertää. Lisää laakerinlehti, jeera ja linssit vähitellen ja sekoita viitisen minuuttia. Lisää vesi, suola+pippuri ja anna kiehahtaa. Keitä puoli tuntia tai kunnes kaikki vesi katoaa ja linssit pehmenevät.

 

Tomaatti kastike:

1 kg kypsiä tomaatteja

5-6 valkosipulin kynttä

(muutama tuore salvian lehti)

1/4 lasi öljyä (jos mahdollista mietoa oliiviöljyä)

vajaa tl sokeria

 

½ tl kurkumaa

½ tl chilijauhetta

1 tl paprikajauhetta

suolaa

1 rkl etikkaa

  

Kuori ja paloittele tomaatit. Hienonna valkosipuli ja kuullota kevyesti öljyssä yhdessä salvian lehtien kanssa.  Lisää tomaatit, mausteet + sokeri ja keitä runsaat puoli tuntia niin, että tomaatit melkein soseutuvat. Lisää etikka ja suolaa maun mukaan ja keitä vielä 10 minuuttia.

 

Nuudeleiksi käyvät, mikä tahansa pasta tai makaronit, joita kaapista löytyy. Itselläni oli vain keittonuudeleita talven jäljiltä. Ohjeita kai niiden keittämiseen tuskin kaivataan.

 

Annos kootaan tavallisesti sekoittamalla yksittäisessä annoskupissa linssit ja riisi ja/tai pasta ja kaatamalla päälle tomaattikastiketta. Päällimmäiseksi voi vielä sirotella keitettyjä kik-herneitä, jos löytyy.

 

riisiannos:

781076.jpg

 

ja toinen nuudeleilla:

781081.jpg