Viiniköynnös on taas herännyt eloon talvihorroksen jälkeen ja työntää innolla esiin vehreitä lehviä. Nyt on aika valmistaa viininlehtikääryleitä, sillä suurikokoisia pehmeitä lehtiä on ruunsaasti saatavilla.

Erityisesti mieleeni on kurdikeittiön viininlehtikääryleet (jafrah) täytettyjen sipulien kanssa, sillä makeat sipulit täydentävät mukavasti viininlehtien happamuutta ja punaisessa tomaattikastiketta molemmat ovat suorastaan vastustamaton näky. Mausteina käytetään kurdikeittön tapaan sitruunaa ja sellerin lehtiä.

Parhaita kääryleitä tulee tietenkin tuoreista lehdistä, mutta jos ei ole saatavilla, täytyy tyytyä säilöttyihin, mutta pitää valita vain suurikokoiset.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

2-3 suurehkoa sipulia

n. 10 suurta viininlehvää

n. 400 g jauhelihaa

1 lasi pyöreää riisiä

nipppu sellerin tai persiljan lehtiä

1-2 murskattua valkosipulin kynttä

2 tl pyörykkämausteseosta (baharat, garam masala, ras el-hanuut)

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 rkl oliiviöljyä

-öljyä paistoon

 

Viillä sipuleihin viilto pystysuuntaan sydämeen saakka ja keitä kiehuvassa vedessä 5-10 minuuttia ja siirrä syrjään odottamaan. Älä kaada vettä!

Upota myös huuhdellut viininlehvät kiehuvaan veteen minuutin ajaksi, jotta vähän veltostuvat.

Huuhtele riisi huolellisesti ja kaada päälle kuuma keitinvesi ja liota siinä 20-30 minuuttia. Huuhtele ja valuta.

Erottele sipulinkerrokset toisistaan ja hienonna sydämet täytettä varten.

Hienonna persilja/sellerinlehdet ja sekoita keskenään kaikki täyteaineet.

Aseta viininlehti työalustalle 'kääntöpuoli' ylöspäin ja poista kanta. Laita reilusti täytettä keskiosaan ja taita sivut sisälle. Näitä kääryleitä ei ole tarkoitus rullata.

Sipulit onkin sitten helppo täyttää tunkemalla sisään niin paljon täytettä kuin mahtuu.

 

Liemi:

n. ½ l vettä

2 rkl tomaattisosetta

2 hienonnettua valk.sipulin kynttä

2 rkl oliiviöljyä

1½ tl paprikajauhetta

hieman chiliä

½ tl sokeria

n.1 tl suolaa

muutama sellerinlehti

hieman tuoretta minttua

tuoretta sitruunan mehu maun mukaan

 

Lämmitä (älä kuumenna!) oliiviöljy suuren kattilan pohjalla. Lisää valkosipuli ja kuullota hyvin kevyesti minuutin ajan. Lisää vesi + muut aineet (paitsi sitr.mehu), kiehauta ja keitä 10 minuuttia.

Täytetyt viinilehvät voi siirtää liemeen suoraan, sipuleita varten kuumenna reilusti öljyä laajassa pannussa. Paista täytetyt sipulit öljyssä joka puolelta 5-10 minuuttia kunnes alkavat hieman ruskistua ja siirrä kattilaan täytettyjen viininlehtien kanssa. Lisää vettä, jos tarpeen. Keitä pienellä tulella tunnin verran ja keiton loppuvaiheessa lisää sitruunan mehua maun mukaan.  

 

560586.jpg