J'arish on taas yksi monista vehnätuotteista, joita on tarjolla Lähi-Idän ruokavaliossa. Itse asiassa j'arish on rikottua vehnää ja muistuttaa hyvin paljon hienoa bulguria (tai burghulia), mutta valmistustapa on hieman erilainen. Erityisen suosittua sen käyttö on Arabian niemimaalla, mutta tunnetaan myös muualla itäisen Lähi-Idän alueella. Irakissa sitä käytetään usein kubben valmistukseen,  mutta tunnetumpi siitä valmistettu ruoka on varmasti "jarish"-niminen vehnäpilahvi. Valmistusversioita tällekin ruokalajille on taas useita: lihalla, kanalla, jogurtilla, kasviksilla tai kaikki yhdessä. Jarish-ateriaa on tapana tarjota vehnänkorjuun jälkeen eli näin alkukesästä.

Tähän valitsin "j'arish bilaban ma'a fuul ah'dar" eli "jarish hapanmaidossa vihreiden härkäpapujen kanssa". Jarish vehnän asemesta voi käyttää hienoa bulguria, labenin voi vaihtaa maustamattomaan jogurttiin,  härkäpavut muihin papuihin, zereshek-marjat rusinoihin ja pinjansiemenet vaikkapa kuorittuihin manteleihin. Jos ei ole saatavilla kuivattuja mustia limettejä voi kokeilla vaaleita, vaikka täytyy tunnustaa ettei itselläni ole niistä kokemusta. Sipulit sentään pysyköön sipuleina.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

2 lasia jaresh-vehnää ( tai hienoa bulguria)

2 sipulia

3-4 rkl öljyä

n. 500 ml (2 lasia) labania tai maustamatonta jogurttia

1½ tl jeeraa

½ tl kurkumaa

1½ tl kanaliemijauhetta (tai kuutio)

½ tl maustepippuria

2 rkl samnaa (ghee) tai voita

( hieman kanelia)

3 lasia kiehuvaa vettä

 

Kuumenna öljy suuressa padassa tai kattilassa.

Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä kunnes alkaa kellertää.

Tällä välin huuhtele jarish/bulgur pariin kertaan ja valuta.

Lisää kattilaan laban/jogurtti sekä mausteet ja kiehauta. Lisää vesi ja huuhdeltu jarish ja sekoita huolellisesti. Lisää voi tai samna ja keitä pienellä tulella vähintään tunnin verran aina välillä sekoittaen pohjia myöden. Bulgurille riittää pienempi keittoaika ja vähemmän nestettä.

 

Vihreä fuul kuivattujen limettien kanssa:

 

n. 250 g vihreitä härkäpapuja ilman palkoja (tuoreita tai pakastettuja)

1 hienonn. sipuli

3 hienonn. valkosip. kynttä

1 tl jeeraa

1 tl jauhett. korianterin siemeniä

½ tl mustapippuria

2 rkl oliiviöljyä

4-5 kokonaista kuivattua mustaa limettia

1 tl suolaa

vettä

hieman tuoretta tilliä

 

Lämmitä oliiviöljy pienessä kattilassa ja kuullota siinä sipuli kevyesti. Lisää valkosipuli ja kuivat mausteet ja sekoita pari minuuttia. Lisää härkäpavut ja jatka kuullottamista muutama minuutti . Lisää vettä kunnes seos juuri peittyy ja keitä pienellä tulella puolisen tuntia. Keiton loppuvaiheessa lisää kattilaan hienonnettu tilli.

 

Koristeluun:

2-3 rkl pinjansiemeniä

3-4 rkl makeita (suuria) zereshek-marjoja tai rusinoita

2 rkl ruokaöljyä

1 rkl vettä

hieman kardemummaa ja/tai muskottipähkinää

 

Kuumenna öljy pienessä pannussa ja ruskista siinä pinjansiemenet kunnes täysin ruskeita. Varo polttamasta!

Lisää zereshek/rusinat ja sekoita minuutin verran. Lisää vesi ja mausteet ja poista liedeltä.

 

Kokoa annos kasaamalla tarjottimelle tai lautaselle suuri kasa j'areshia ja kaada sen päälle pavut limettien kanssa. Sirottele päällimmäiseksi zereshek-marjat pinjansiemenien kanssa. Tarjoa sellaisenaan tai liha- tai kanalisän kanssa.

Kuivatut limetit ovat lähinnä mausteena ja koristeena, mutta jos pitää happamasta, miksei ne syödäkin voi.

580603.jpg