Jääkaapin sisältö on taas käynyt vähiin: vain pala lihaa  ja joukko juureksia jäljellä. Niistä pitäisi nyt loihtia ateria.

Täytetyt porkkanat ja punajuuret riisin kera, on vastaus ongelmaani. Onkin aikaa, kun niitä viimeksi laitoin. Punajuuret antavat piristävän värin tähän ruokaan, mutta jos ei ole punajuurien ystävä, pelkät porkkanatkin käyvät ja väriä+makua voi lisätä esim. granaattiomenamehulla.  Porkkanoiden kairaamiseen tarvitaan sopiva työkalu; sellainen omenoiden siemenkotien poistoon käytettävä veitsi ajaa asian. Punajuuret voikin sitten kaivertaa varovasti tavallisella veitsellä. Itse aloitan työn lihan jauhamisella. 

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

n. 1 kg tasapaksuisia porkkanoita

4-5 pientä punajuurta

300g jauhelihaa

1 raastettu sipuli

3 rkl korppujauhoja

tuoretta hienonnettua lehtipersiljaa

2 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

½ tl jauhettua maustepippuria

1/4 tl jauhettua kardemummaa

1/4 tl kanelia

 

liemi:

1 hienonnettu sipuli

1-2 hienonnettua valkosipulin kynttä

3 rkl rusinoita

4 rkl ruokaöljyä

½ tl jeeraa

suolaa, pippuria

n.1½ lasia vettä

2 rkl sitruunan mehua

 

Kuori punajuuret ja koverra ontoiksi. Kuori porkkanat, leikkaa kahtia ja kairaa pois sisältö.

Sekoita kaikki täyteaineet keskenään ja täytä porkkanat ja punajuuret.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä hienonnettu sipuli. Lisää valkosipuli, rusinat, mausteet ja suola ja sekoita muutama minuutti. Lisää täytetyt porkkanat ja kierrätä niitä öljyssä pari minuuttia. Lisää punajuuret lihapuoli alaspäin ja käännä kun pinta vähän kypsyy. Lisää vesi + sitr.mehu ja keitä pienellä tulella kansi päällä n. 40 minuuttia. Tarjoa valkoisen riisin kera. Tässä laitoin riisin mausteeksi vähän pieniä hapanmarjoja (zereshk), jotka antavat riisille miellyttävän lisämaun.  

 

338333.jpg