Keskitalvi. Kotipihani on saanut vihreän peitteen. Nyt on aika nauttia nuorista, tuoreista luonnonyrteistä – ja aivan ilmaiseksi.

Aina salaattia valmistaessani teenkin kierroksen ulkona ja etsin, mitä vihreää voin salaattiin lisätä.

Nämä ohjeet eivät sovi mitenkään suomalaiseen keskitalveen ja muutenkin vain niille jotka TODELLA tuntevat kasvit.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

346432.jpg

-lehdet

 

374480.jpg

-kukinto

 

Sinappi (hardal) on ensimmäisiä kasveja, jotka nostavat päänsä mullasta sateiden alettua. Vain nuoret sileät lehdet sopivat salaattiin, varret voi säilöä kurkkujen tapaan. Maku on krassimaisen lämmittävä. Tuoresalaatin lisäksi, lisään sitä joskus myös kananmunasalaattiin tähäntapaan: 4-5 kovaksikeitettyä munaa (muna per nenä), 1 hienonnettu sipuli, 4 rkl oliiviöljyä, kourallinen silputtuja sinapinlehtiä, suolaa, mustapippuria. Leikkaa kananmunat pieniksi paloiksi ja sekoita muiden ainesten kanssa. Tarjoa aamiaisella tuoreen leivän, salaatin ja oliivien kanssa.

 

346417.jpg

 

Tuoresalaattia virkistämään valitsin kasvin, jonka suomalaista nimeä en uskalla arvailla, mutta kuuluu todennäköisesti savikkakasveihin (Chenopodium murale). Lehtien maku on neutraali ja mieto, ei tippaakaan karvas, hapan tai kitkerä, sanoisin melkein mantelimainen. Muistuttaa hieman pinaattia.  

 

346418.jpg