Paras maistamani hapankaali on ehdottomasti romanialaiseen tapaan pöntössä, painon alla suolavedessä hapatetut kokonaiset kaalit. Vuosia sitten sain eräältä tutulta suuren määrän keräkaaleja enkä tiennyt mitä niistä olisin tehnyt, kun kotona ei suuria säilytystilojakaan löydy. Onneksi eräs mieheni romanialainen ystävä neuvoi, miten ne piti säilöä ja saimme nauttia pitkän aikaa erinomaisesta hapankaalista. Tämä säilöntätapa sopii kuitenkin vain suurelle määrälle, viileänä kautena, ulkotiloissa säilöttäväksi, sillä prosessin aikana kaalit lemuavat melkoisesti.

Mutta onneksi löytyy myös sisätiloihin sopivia säilöntätapoja ja tässä yksi sellainen. Ei lemua tippaakaan ja on muutenkin kaunis koriste keittiön hyllylle. Säilöntäastiaksi sopii 3 litran kannellinen lasipurkki.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Aineet:

1 keräkaali

1 punajuuri

 

liemi:

2.5 l vettä

3 rkl karkeaa suolaa

1 lasi etikkaa (5%)

2 rkl sokeria

 

Puhdista kaali uloimmista lehdistä ja paloittele suuriksi paloiksi. Liota paloja 15 minuuttia suolavedessä (litra vettä/rkl suolaa) mahdollisten lehtien välissä piilevien ötököiden häätämiseksi.

Kuori ja viipaloi punajuuri. Huuhtele kaalipalat ja laita purkkiin vuorotellen punajuuriviipaleiden kanssa.

Kiehauta kattilassa vesi, etikka, suola + sokeri ja kaada purkkiin. Jätä pari senttiä ilmatilaa ja sulje kansi tiiviisti. Kaali on valmista runsaan viikon päästä.

Koristele vaaleanpunainen kaaliannos vihreillä tillinlehdillä ja keltaisilla sitruunasiivuilla. Itse käytän koristeluun säilöttyjä sitruunankuoria, jotka kuullotan ensin öljyssä.

 

337139.jpg 

 

Sitruunat on helppo säilöä tähän tapaan: Puhdista sitruunat huolellisesti ja leikkaa pituussuunnassa neljänneksiksi niin, että pysyvät kannasta yhdessä.

337140.jpg

Laita teelusikallinen suolaa jokaisen sitruunan sisälle ja sullo purkkiin (n. 2 l) niin paljon kuin suinkin mahtuu. Kaada päälle vielä muutama ruokalusikallinen suolaa ja  lasillinen sitruunanmehua ja sulje kansi tiiviisti. Laita purkki pimeään komeroon pariksi viikoksi ja ravista aina muutaman päivän välein.

Säilöttyjä sitruunoita voi käyttää ruuanlaitossa, varsinkin marokkolaisissa ruuissa ja niitä voi paloitella salaatteihin. Itselläni on tapana poistaa säilötyistä sitruunaneljänneksistä 'sisäliha' siementen kanssa, huuhdella + kuivata ja paistaa palat pannussa vähässä öljyssä. Sitten siivuan ne ja lisään vähän oliiviöljyä ja paprikajauhetta. Olen aivan voimaton tätä herkkua vastaan ja taas on yksi satsi loppu ja täytyy laittaa lisää. 

 

337141.jpg